Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Суд забрав у екс-міністра частину «Сахалінки»

Експерт: Відсуджене у Ставицького родовище — останнє, відкрите за часів незалежної України. Поклади на ньому оцінюються в кілька десятків мільйонів тонн. Більше запасів не знаходили ніде
16 січня, 11:51

Державна компанія «Надра України» повернула контроль над частиною ділянок на одному з найбільших нафтогазових родовищ країни — Сахалінському. Відповідне рішення 14 січня виніс Київський апеляційний господарський суд. Він залишив без задоволення апеляційну скаргу компанії «Голден Деррік», яку пов’язують з колишнім міністром енергетики Едуардом Ставицьким. «До державної власності повернуто долі у видобутку газу на Сахалінському родовищі, які попередня влада продала фірмі «Голден Деррік», і прибуток від видобутку на цьому родовищі буде надходити державі», — йдеться у повідомленні Міністерства екології та природних ресурсів.

Нагадаємо, що в 2012—2013 роках колишнє керівництво держкомпанії продало частки одразу в трьох об’єднаннях цього родовища за трохи більше 20 мільйонів гривень. Завдяки цьому, за даними НАК «Надра України», лише за два роки покупець зміг заробити близько 120 мільйонів гривень.

За словами міністра екології Ігоря Шевченка, НАК «Надра України» мало три судові справи з повернення державних активів на цьому родовищі. Два суди виграли у грудні 2014 року, і третій — зараз. «Наразі наші юридичні служби виконують кропітку роботу — відстоюють інтереси держави у судах та повертають в державну власність активи, виведені попередньою владою, анулюють ліцензії та спецдозволи, що їх було видано всупереч закону та інтересам держави. Попереду у нас ще не один суд, в тому числі і по компанії «Голден Деррік», — розповів Шевченко.

Чи означає рішення суду крапку в боротьбі за державну власність? Та як державі ефективно освоїти родовище? Про це «День» запитав експертів.

КОМЕНТАРІ

Дмитро МАРУНИЧ, співголова Фонду енергетичних стратегій:

— Суд вирішив повернути ці ділянки, бо були допущені певні порушення під час передачі їх держкомпанією. Чи означає це фініш суперечки? Так, якщо не буде оскаржень рішення суду. Тому треба ще трохи почекати.

Сахалінські поклади значно розширять ресурсну базу «Надра України», бо це останнє велике нафтогазове родовище, відкрите за часів незалежної України. Більше запасів не знаходили ніде. Поклади оцінюють у кілька десятків мільйонів тонн. Саме тому за нього триває така боротьба. І не тільки з «Голден Деррік», а й з «Укрнафтою», яка пропонувала державі 0,5 мільярда гривень за повний доступ до всього родовища.

До речі, на частині цього родовища дослідно-розвідувальні роботи здійснює «Укрнафта», бо теж має на це дозвіл. І це рішення не оскаржується.

Рішення щодо відсуджених ділянок Сахалінського родовища має мотивувати уряд шукати гроші для його освоєння, бо наразі державна компанія не має достатніх фінансових ресурсів для самостійної розробки. Тому доведеться шукати партнерів, краще на відкритому прозорому інвестиційному конкурсі, можливо, обрати формат спільної діяльності. Але на заваді може стати збільшення рентних ставок для газовидобувних компаній, які закладені в змінах до Податкового закону.

Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ, експерт з енергетичних питань:

— Особливість Сахалінського родовища у тому, що воно гарно розроблене, вже поставлене на облік і має потужні запаси енергоресурсів. Шкода, що «Надра України» не мають достатньо грошей на його розробку. В таких умовах, аби освоювати «Сахалінку» ефективно, доведеться шукати інвестиційних партнерів. Залучаючи приватний капітал, треба домагатися, щоб його надавачі виконували виписані в угоді умови. Адже інвестиційний договір можна написати дуже красивий, але потім, як це часто буває, банально не виконувати. Форма пошуку інвестора — конкурс. Перевагу надавати внутрішньому капіталу. Але якщо його пропозиція не найкраща, то на Сахалінське родовище залюбки підуть західні компанії, зокрема «Шелл» чи «Шеврон». За моїми оцінками, на освоєння родовища потрібно 2—3 роки та близько 600 мільйонів доларів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати