Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Владислав КАСЬКIВ: «...Це далеко не остання провокація і наміри дискредитувати проект «LNG-термінал»

06 грудня, 00:00
ВЛАДИСЛАВ КАСЬКIВ

Україна не збирається подавати до суду на іспанця Джорді Сарда Бонвеї. Про це в бліц-інтерв’ю «Дню» розповів голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Владислав Каськів. Нагадаємо, підпис Бонвеї спровокував міжнародний скандал довкола угоди про співпрацю в нацпроекті «LNG-термінал» між Україною та іспанською Gas Natural Fenosa. Куратор проекту LNG-терміналу Віталій Дем’янюк в розмові з «Днем» запевнив, що інцидент з іспанською стороною довкола LNG-терміналу вже вичерпано. А от очільник Держагентства іншої думки про те, що провокаційні ситуації довкола проекту «LNG-термінал» вичерпані. Він впевнений, що вони неминучі в майбутньому, бо термінал — цей реальний механізм посилення енергетичної незалежності України. І це багато кому «муляє» очі...

— Чи готує Нацагентство судовий позов проти іспанця, який завдав «інвестиційних» збитків усій країні?

— По-перше, розслідування проводиться іспанською стороною, про що нас повідомили іспанські колеги. Вони проводять внутрішнє розслідування щодо перевищення повноважень. Воно до України не має жодного стосунку.

По-друге, ніяких збитків — ні юридичних, ні фінансових — не було завдано — це випливає з контексту угоди. Тому причин для таких позовів немає, принаймні з української сторони.

— Але ж на імідж країни це вплинуло? Нас фактично дискредитували в очах потенційних інвесторів.

— Це трактування противників української енергетичної незалежності. Я б навіть сказав — наслідки медійної атаки. Тому що перевищення повноважень даної особи — це внутрішня справа іспанської сторони.

— Але ж юридичний департамент Нацагентства мав би перевірити до моменту підписання угоди повноваження особи, яка мала підписувати таку угоду.

— Ми неодноразово пояснювали цю ситуацію. Особа чи причетність пана Джорді до компанії (Gas Natural Fenosa. — Авт.) у нас жодних сумнівів не викликала, бо він на попередніх етапах брав участь у переговорах, а сама угода не містила норм, які б накладали зобов’язання на державу чи компанію, і призвела б до збитків. Вона передбачала інвестування в Україну, а не видатки з боку державного бюджету.

— Чи мав юридичний відділ Держнацагентства офіційне підтвердження повноважень цього іспанця?

— У принципі — так. Але зважаючи на те, що ми очікували на підписання іншого представника (директора з міжнародного розвитку компанії Gas Natural Fenosa — Авт.), тому в останній момент провести технічне з’ясування було важко, а весь попередній контекст переговорів не давав підстав сумніватися в причетності цієї людини до іспанської компанії. Тому й було прийнято таке рішення. Звичайно, це не виправдовує, але фактично це і стало причиною такої ситуації.

— Який документ давав право панові Джорді підписувати з Україною таку угоду?

— Зважаючи на те, що на підписання мала з’явитися інша особа з боку іспанської компанії, ми не мали технічної можливості в останній момент перевірити повноваження пана Бонвеї і не мали сумніву у його причетності до цієї компанії, бо він брав участь на попередніх етапах перемовин.

— Як розвивається ситуації довкола LNG-терміналу зараз? Що з корейськими інвесторами, які планували приєднатися до нього?

— А чому ви звертаєте увагу на корейців?

— Бо під час підписання особисто я спілкувалася з корейською делегацією на чолі з послом, і отримала відповідь, що корейська компанія планує до кінця 2012 року приєднатися до консорціуму в рамках терміналу.

— Ми проводимо консультації з усіма потенційними учасниками проекту на різних його етапах та напрямках. Адже партнерство полягає в дуже багатьох аспектах: постачання платформи, створення консорціуму інвесторів, в інженерних роботах... У нас ця робота розвивається в плановому режимі. Насправді практичних наслідків від цього інформаційного фону, який був більш штучно підігрітий, ми не спостерігаємо.

— То корейська сторона не відмовилась?

— Я б не виділяв тут якусь сторону окремо. Це стосується однаково всіх потенційних інвесторів.

— Тобто інтерес не зник?

— Звичайно, ні.

— Коли стало відомо, що іспанський директор не зможе приїхати на підписання угоди, у вас не виникли сумніви, що підписувати угоду не можна, бо немає підтверджених повноважень іншої особи?

— У мене виникло занепокоєння. І, звичайно, це була помилка. У своєму житті ми завжди керуємось кращими намірами. Але за тієї ситуації у нас не було якихось принципових обставин, які б вказували на інші рішення.

— А як вважаєте, російська сторона до інциденту причетна?

— Я маю особисту думку, навіть, переконання. Але не маю права їх ретранслювати у вигляді чуток. Тому я утримаюсь від відповіді на це запитання. Скажу єдине, що дуже красномовно демонструють ситуацію довкола цього «оперативні» коментарі всіляких провокаторів та українофобів (нагадаємо, що після інциденту в блозі на «Кореспонденті» з’явилася заява Віктора Медведчука про те, що «історія, в яку один із колишніх ідеологів помаранчевих подій, а нині «державний діяч» Каськів просто вляпав прем’єр-міністра, міністра ПЕК, а за великим рахунком — всю Україну, була цілком очікувана», тому, мовляв, кар’єра таких діячів має завершитися. — Авт.). Я думаю, що це далеко не остання провокація і наміри дискредитувати проект «LNG-термінал». Вони будуть тільки наростати, бо за 20 років незалежності він має критичне значення для України і для її незалежності.

P.S.: Українська преса жваво відреагувала на скандал довкола LNG-терміналу. Звичайно, добре, що вітчизняні ЗМІ докопалися до причин цієї ситуації, але прикро, що більшість журналістських позицій будувалися без позиції призумції невинуватості...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати