Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

День Соборності – у сучасному контексті

Активісти провели акцію єднання на честь Злуки УНР і ЗУНР. Але більше ця акція — про наше сьогодення..
22 січня, 18:59

В рамках відзначення Дня Соборності України вчора активісти провели патріотичний флеш-моб під назвою «Стрічка Єдності». За сценарієм акції, учасники зі стрічками та прикріпленими до них табличками з назвами областей України, АР Крим, міст Київ та Севастополь,  зв’язують між собою стрічки та утворюють коло. Це символізує єдність та неподільність нашої країни.

«Це особливе свято, — говорить політолог Сергій Таран. — За цей рік ми стали єдиними як ніколи, небайдужими до всього, що відбувається чи то на сході, чи на заході, чи в центрі України. Ми багато що втратили, багато кого втратили, але набули розуміння того, ким ми є. Сьогодні навіть у політиці ми не бачимо дискусій щодо того, у який бік рухатися. Ми більше не обговорюємо, чи має бути у нас друга державна мова чи ні. Не ставимо під сумнів наш цивілізаційний вибір. Цей рік був дуже складним для України, але ми вперше зрозуміли, хто такі українці. Бути українцем — це любити свободу, самостійно обирати владу, визначати в якій країні та як саме жити».

Цікавою була послідовність, у якій зв’язували стрічки одну до одної. Першим був ланцюжок з написом Київ, далі Київська область, до нього приєднали Луганськ та Донецьк, а закінчили Львовом та Івано-Франківськом. Після з’єднання стрічок, учасники заспівали гімн України.

Черкащанка Яна Сидоренко громадською діяльністю займається рідко, але сьогодні вирішили долучитися до акції.  «Це дуже символічній день. Ми демонструємо єдність і нерозривність своєю акцією. Не важливо, чи це Донецька область чи Київська — це єдина Україна. Наші хлопці на передовій зараз воюють, а ми в тилу хочемо продемонструвати, що нам не байдуже, що це справді потрібно всій країні».

Після акції відбулася презентація проекту  «Найбільша вишита карта України». За словами автора ідеї Ольги Малиновської, цю карту вишивали близько півроку шість тисяч людей з різних куточків країни. Вишивали люди переважно традиційну символіку свого регіону, а супроводжували роботу віршами та молитвами. Для карти використали більше десяти кілометрів ниток, на ній — півмільйона хрестиків. Учасники акції сподіваються, що ця карта стане оберегом для всіх нас.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати