Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Мені потрібно було місце, яке схоже на край світу»

Режисер Дмитро Мойсеєв розповів «Дню», як знімав свій новий фільм
08 жовтня, 10:27
ФОТО ЗІ СТОРІНКИ ДМИТРА МОЙСЕЄВА У FACEBOOK

Фільм «Такі красиві люди»  повністю профінансовано державою за конкурсною програмою підтримки українського кіно. Після прем’єри в Херсоні «День» мав нагоду поспілкуватися з Дмитром Мойсеєвим. До слова, Херсонщина є малою батьківщиною кінорежисера, тому тут його приймали дуже тепло. Колориту додавали й рідні краєвиди, адже дія фільму відбувається переважно на Арабатській стрілці.

— Дмитре, чи втілили ви свій творчий задум до кінця? Чи таким ви хотіли бачити фільм на початку зйомок?

— Найближче до задуму фільму підходить колискова, яку один із героїв читає своєму синові. «Сонечко сіло, землю нам зігріло і пішло на інший бік, людям зігрівати світ. А назавтра рано-вранці знову з’явиться у нас. Обертається земля — щасливий ти, щасливий я...» З цих слів і почався сценарій, який склався за дві години. Вся філософія фільму — в житті родини Люби, Кирила та їхнього сина Мар’яна. А головні герої відрізняються від них тим, що пережили дуже багато важких випробувань. Іван — по суті, письменник-невдаха, хоча це не стосується його людських якостей. Він ставить на собі хрест. І от у його житті з’являється Марта, якій він мусить зважитись сказати: ми можемо бути щасливі або нещасливі, зі мною буде важко, але коли б я бачив щось прекрасне, я б хотів поділитися цим із тобою... З точки зору драматургії фільм складний, адже в ньому немає «поганих» героїв. Головний персонаж бореться не зі злом, а з самим собою. Якщо говорити в цілому, то свій задум я реалізував десь на 95 %. Сценарій  написав 2010 року, а завершив зйомки наприкінці 2013-го. За ці роки я змінився...

— Чому для зйомок обрали Арабатську стрілку?

— Мені потрібно було місце, яке схоже на край світу. Щоб око могло зачепитися лише за два будиночки на березі моря. На Арабатці є такі місця. На кіностудії мене змушували знімати в Криму, в невеличкому гроті серед скель. Переконували, що так буде красивіше, а мій варіант вийде блідим. Я сказав, що з естетичною складовою в мене все буде гаразд. Тепер, після перегляду, мені говорять, що деякі епізоди занадто красиві. Хоча я так не вважаю. Та продюсерові зазвичай краще зняти простіше, щоб зекономлені кошти покласти в кишеню. Я — не прихильник такого шляху. До речі, поблизу місця зйомок зараз розташовані російські війська...

—  Кому, передусім, радите подивитися цю стрічку?

— Це абсолютно різні люди. Наприклад, у  Запоріжжі на показ прийшла переважно молодь до 25 років. Я думав, що не висидять до кінця. Кіно — дуже особисте мистецтво. Музика, картинка, енергетика акторів. Ніколи не вгадаєш, хто твій глядач. Потрібно просто робити щось якісне. І своє. Якщо це подобається тобі як автору, це обов’язково сприйме хтось інший.

— На вашу думку, хто має зробити наше кіно модним?

— Модним кіно робить однозначно режисер. Але має бути тісніший зв’язок із кінотеатрами. Наприклад, у Херсоні фільм показують тиждень, один раз на день, о 15.40. Хоча раніше ми домовлялися про вечірні сеанси. А хто прийде в такий час?.. На прем’єру о 19.00 прийшло 85 людей, в от наступного дня лише шість глядачів... В Івано-Франківську було по 30 людей щодня, бо зручний час показу. А потім говорять, що українські фільми провалюються. Вибачте, але їх треба поставити хоча б поруч зі світовими прем’єрами. Дати людині вибір.

— Чи показуватимуть «Таких красивих людей» за кордоном?

— Поки що, окрім «Молодості», фільм побував на чотирьох фестивалях у Італії, Польщі, Вірменії та США. Це дуже мало. Я сподівався на краще, але час покаже. Хочеться зробити якомога більше показів в Україні. Ось зателефонували з Вінниці, пропонують провести сеанси не тільки в обласному центрі, а й у кількох невеликих містах. Звичайно, я погоджуюся.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати