Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Де закінчується здоровий націоналізм?

Євген ГОЛОВАХА: Зростання популярності «чтива з радикальними нотками» в першу чергу свідчить про розчарування електорату та відчуття відсутності альтернативи
14 травня, 11:52

Цього року на авторитетному у світі конкурсі блогерів The Bobs, який організовує Deutsche Welle, уперше проводився відбір матеріалів серед україномовних блогів. І відразу — скандал. Після оголошення результатів головний редактор інтернет-журналу Liva.com.ua Андрій Манчук разом з кількома активістами звернувся до організаторів The Bobs з вимогою позбавити учасницю від України Олену Білозерську титулу переможця конкурсу. Ініціатори звернення вважають, що ця журналістка «пропагує расистські та інші антидемократичні дискримінаційні ідеї». До речі, Олена перемогла у конкурсі за результатами інтернет-голосування користувачів: 46% українців, які голосували за кращий блог, підтримали саме її ресурс. Окрім того, зі своїм результатом Олена посіла 3-тє місце серед усіх блогерів, що брали участь у конкурсі.

«Блог Олени Білозерської містить безліч постів з анонсами ксенофобських акцій українських ультраправих і нацистських організацій («Патріот України», «Соціал-націоналістична асамблея», «Тризуб імені Степана Бандери», «Автономний Опір» та ін.), а також пости ксенофобського змісту, будучи одним з інформаційних рупорів правого руху в Україні. Крім того, Олена Білозерська неодноразово висловлювала у себе в блозі публічну підтримку цих акцій, організованих одіозними ультраправими групами — в тому числі, акцій, які мали відверто расистський і ксенофобський характер, — йдеться у зверненні, адресованому Deutsche Welle. — Власне ставлення до мігрантів-африканців було висловлено пані Білозерською в демонстративно-брутальному пості: «Про моє ставлення до негрів — то тут все просто. До тих, котрі не живуть в Україні — ставлюся нейтрально, тобто ніяк. Ті, що живуть в Україні, справді є для неї загрозою. Але, на даному етапі історичного розвитку — загрозою далеко не головною. Коли в хату лізе ведмідь — не травлять мишей».

«У профайлі мого «ЖЖ» чітко написано, хто я: «Безпартійний, позаорганізаційний, незалежний журналіст правих поглядів». Я свої погляди ніколи не міняла і не приховувала. Звісно, я не нацист і не фашист. Більше того, вважаю, що нацистів і фашистів у сучасній Україні або нема, або мені про них нічого не відомо. ВО «Свобода» — парламентська партія. «Патріот України» — офіційно зареєстрована громадська організація. Якби у їхній програмі чи публічних виступах лідерів було щось нацистське, їх, як мінімум, одразу заборонили б», — заявила у своє виправдання на власному блозі Олена Білозерська.

Звичайно, зважаючи на те, що ініціаторами петиції стали «ліві», у багатьох читачів виникне запитання: чи справді у матеріалах Білозерської трапляються ксенофобські настрої? Переглянувши її статті на блозі та коментарі до них, констатуємо — так. До речі, сама журналістка на конкретне питання читача: «Ви расистка?», відповіла: «Поміркована». Примітно, що це зізнання поширено під фотографією, на якій темношкіра людина чистить Білозерській взуття. На жаль, частина представників правих патріотичних рухів не помічає, як переступає межу між відстоюванням українського і нетерпимістю до інших, тим самим дискредитуючи ідею здорового і потрібного українського націоналізму.

Хоча авторка також активно висвітлювала масштабну акцію протесту підприємців проти нового Податкового кодексу, мітинг автомобілістів «Автомайдан» тощо.

- Олена — зразок блогера в західному розумінні, в якому це слово вживається в цьому конкурсі, — вважає медіа-експерт Отар ДОВЖЕНКО. — Адже вона — блогер–репортажник, що ходить на заходи, бере участь в акціях і створює ексклюзивний контент.

…Лише за добу під зверненням з вимогою відмінити результати конкурсу та анулювати перемогу Білозерської підписалося понад 600 людей! Щоправда, альтернативну вимогу (залишити результати такими, якими вони є) у Deutsche Welle направили також ті, хто вітає авторський стиль блогера, зокрема, нардепи від «Батьківщини» Андрій Павловський, Леся Оробець, Андрій Парубій, а також представник організації «Репортери без кордонів» в Україні Оксана Романюк та правозахисник Андрій Діденко. Альтернативне звернення підписали трохи більше півтисячі людей.

Цей інцидент в соціальних мережах та блогосфері призвів до нової дискусії. Одні — звинувачують авторку, інші — захищають, але й перші, й другі дивляться на проблему виключно в чорно-білих тонах. Натомість ситуація навколо її перемоги в конкурсі наводить на глибинні роздуми про стан українського суспільства (до слова, її ресурс потрапив у «топ-20» найпопулярніших блогів країни), зростання нетерпимості та відсутність здорового діалогу між лівими та правими.

За словами заступника директора з наукових питань Інституту соціології НАНУ Євгена ГОЛОВАХИ, зростання популярності «чтива з радикальними нотками» в першу чергу свідчить про розчарування електорату та відчуття відсутності альтернативи.

— Потрібно чесно визнати: у нас рівень загальної нетолерантності дуже високий. Українці часто здатні встановлювати велику дистанцію між собою та представниками інших національностей, які суттєво відрізняються за расовими ознаками. І журналістські матеріали з радикальною позицією виступають черговим свідченням про радикалізацію та екстримізацію настроїв у суспільстві, — вважає Євген Головаха. — Незадоволення від існуючої влади та розчарування традиційною опозицією призводить до радикалізації настроїв українців та є… прямо пропорційним збільшенню рейтингу «Свободи». Крім цього, така тенденція свідчить про зростання рівня нетерпимості в країні. А це — негативна тенденція. Якщо б у конкурсі перемогли блоги людей, які присвятили своє життя пропаганді толерантності у суспільстві, ми б говорили про зростання рівня толерантності.

За словами Євгена Івановича, якщо «Партію регіонів з її пострадянською специфікою та ідеологією» й надалі свідомо протиставлятимуть суто націоналістичним силам, позиціонуючи радикалізм як єдину можливу альтернативу, Україна може позбутися свідомого політичного вибору. Також це ставить під загрозу європейські амбіції країни. І про це в першу чергу варто пам’ятати тим, хто надто радикально захищає все українське.

— Освічений і толерантний українець просто не матиме за кого голосувати. А це — шлях у глухий політичний кут. В опозиції є толерантні сили, що пропагують європейські цінності, але наразі вони не можуть створити суттєву альтернативу. Ці партії просто не здатні переконати людей, які не підтримують дії влади, орієнтуватися на них, — продовжує пан Головаха. — Українців вкотре змушують обирати між прорадянськими та право націоналістичними партіями. Це для нашої країни з точки зору подальшої європейської інтеграції негативне явище.

Поки текст готувався до друку у Deutsche Welle відреагували на петицію групи Манчука. Організатори конкурсу заявили, що поважають рішення незалежних членів журі та результати голосування користувачів стосовно блогу Олени Білозерської, тому нагороду в неї не відбиратимуть. «Блог Олени Білозерської отримав більшість голосів із суттєвим відривом (46%) і став переможцем за версією публіки серед україномовних блогів. Приз журі він не отримав, — йдеться в повідомленні Deutsche Welle на офіційному сайті конкурсу thebobs.com. — Deutsche Welle поважає результати голосування користувачів. Це не означає, що DW погоджується з окремими висловлюваннями автора блогу».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати