Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Перемогли гітлера – здолаємо й путлера!»

Саме з такою назвою в Україні з нагоди 70-річчя завершення Другої світової війни стартував всесвітній творчий конкурс
15 травня, 11:41
ПЛАКАТ — ЯК ЗАКЛИК ДО КОНКУРСУ

За підтримки Міністерства культури України конкурс організували редакція журналу «Камуфляж» разом із Національною асамблеєю України, Всеукраїнською громадською платформою «Україна — це Я» та громадською спілкою «Слава Україні».

Представлення конкурсу відбулося символічно у Залі Слави Меморіального комплексу «Національного музею історії Великої Вітчизняної війни», адже саме в цій кімнаті викарбувані імена майже 12 тисяч Героїв Радянського Союзу, кожен п’ятий з них — українець. Ці люди боронили Україну ще 70 років тому, але кроваві паростки фашизму проявляються й у наш час. І тому з метою привернути увагу світової спільноти до загрози відродження путінским режимом нацизму та тоталітаризму, організатори створили конкурс, що прагне об’єднати творчу інтелігенцію на боротьбу з цим ганебним явищем.

«Напередодні 70-ї річниці перемоги над фашизмом я разом зі своїми друзями, а це — колишні військові, художники, музиканти, загалом творча інтелігенція, вирішили об’єднатися і створити ось такий конкурс, — говорить «Дню» організатор, шеф-редактор журналу «Камуфляж» Юрій Яременко. — Адже агресивна імперська Росія, прикриваючись знаменами так званого русского мира, загарбала частину нашої країни, і зараз веде кроваву війну на Донбасі. Ми розуміємо, що боротися з ідеологією за допомогою лише танків, гармат — це безглуздо. Із цим ворогом треба воювати завдяки інтелекту, творчості, гумору та сатири, як це робили в роки Другої світової війни. І таким чином ми хотіли б продемонструвати іншим країнам, що загроза з боку Росії — реальна і вона зараз недооцінена в світі. Також на меті в нас: згуртувати навколо цього конкурсу творчу інтелігенцію і продемонструвати широкому загалу наші роботи, які б спонукали замислитися кожного: «Що я особисто зробив для захисту Батьківщини?»

Журналу «Камуфляж», що є організатором конкурсу, вже більш ніж 10 років, його створили колишні військові, які працювали свого часу в інформаційних структурах Міністерства оборони. «Так, як всі свої зусилля ми направили на боротьбу з ворожою ідеологією, наразі «Камуфляж» не видається, існуємо лише в інтернет-версії — говорить шеф-редактор Юрій Яременко. — Адже не можна сидіти, склавши руки і вдавати, що нічого не відбувається».

Сам конкурс «Перемогли гітлера — здолаємо й путлера!», має такі номінації: пісня, вірш, карикатура, відеокліп. Участь може взяти кожен, хто вважає себе вільною творчою людиною. Вікових та будь-яких інших обмежень конкурс не передбачає. Один учасник має право подати не більше ніж 10 робіт, але може взяти участь у всіх номінаціях.

«Долучитися до конкурсу можуть як професіонали, так і аматори, — говорить пан Юрій. — Наприклад, ось уже один білборд з гучною однойменною назвою нашого конкурсу — «Перемогли гітлера — здолаємо й путлера!» вже розміщений на в’їзді в Київ. Його намалювали дівчина, яка не є карикатуристкою, не заробляє на цьому грошей, а робить це як аматор, та по її карикатурі видно, що їй болить доля України, і тому цю роботу не можна назвати непрофесійною».

Найголовніше, за словами Юрія, всі роботи мають бути пов’язані з війною Росії проти України або з реакцією суспільства на ці події, також творчі доробки повинні бути лише за 2014 — 2015 роки.

«Ми оголосили цей конкурс світовим і визначили, що роботи приймаються українською, білоруською, російською і найвірогідніше англійською мовами, адже ми залучаємо до цього конкурсу і наші діаспори», — додав організатор.

Роботи приймають до 15 жовтня, після цього журі визначить фіналістів, призерів і переможців, а також розподілить нагороди серед учасників конкурсу. У складі конкурсного журі: карикатурист Володимир Казаневський, оглядач, фотокореспондент газети «Голос України» Олександр Клименко,  композитор Людмила Яременко та голова журі Іван Пєтухов.

«Спочатку ми планували створити виключно карикатурний конкурс, — каже голова оргкомітету конкурсу і голова журі Іван Пєтухов. — Але пізніше вирішили додати і вірші, і пісні, і відео — це, на мою думку, правильно та виглядає більш природно. Адже ми хочемо показати, що цінності, які зворушив Майдан, ми поширюємо і надалі. Нам не можна працювати лише на негативі, люди й так від нього втомилися, тому треба створювати ось такі проекти».

За словами, відомого українського карикатуриста Володимира Казаневського, в Росії зараз розгорнулася «чудова», широкомасштабна карикатурна програма проти України. «Нещодавно, було створено кольоровий, великий за розміром, карикатурний журнал «Шарш і Перо», який безплатно роздають на вулицях — це ось такий черговий приклад антиукраїнізації в Росії. Тому наш конкурс, крім об’єднання творчих людей, ще й сколихне нашу спільноту для ідеологічної боротьби», — сказав пан Володимир.

Організатори наразі приймають роботи від учасників та шукають спонсорів.

«Ми пишемо листи відомим українським бізнесменам, які часто говорять, що вони великі патріоти України, от ми даємо можливість їм продемонструвати це на практиці», — додав Юрій Яременко.

Завершення конкурсу планується до Дня звільнення України від фашизму 28 жовтня 2015 року. Переможців буде оголошено на гала-концерті. Найкращі роботи будуть поширені на інформаційних майданчиках медіапартерів та в соціальних мережах, переможців конкурсу очікують призи.

Свої роботи надсилайте на e-mail: [email protected], або за адресою: 01001, Київ-1, а/с 175.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати