Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Подарунки» для донецьких журналістів

26 вересня, 15:31
Фото novosti.dn.ua

Історія з переслідуванням донецьких журналістів видання «Новости Донбасса» Олексія Мацуки та Віталія Сізова продовжується. Сьогодні зранку Олексій знайшов «подарунок», який йому залишили невідомі на його авто. «Сьогодні день починається з того, що мені прикріпили коробку до машини в якій опинився фалоімітатор. Ось такі витончені методи придумали наші переслідувачі», - зазначив він на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що день до цього хтось розписали фарбою двері його квартири «Леша Мацука я тебя люблю». У вівторок, 24 вересня, у офіс журналістів намагались проникнути молодики. А минулого тижня хлопці подали заяву у міліцію за фактом переслідування.

У понеділок, 16 вересня зранку журналісти видання «Новости Донбасса» подали заяву в міліцію про стеження. «Ми зробили заяву у прокуратуру, де зазначили, що за нами слідкують. Ми зафіксували ці випадки та цих людей. Це ми пов’язуємо з нашою професійною діяльністю. Очікуємо провокацій проти нашого видання», - розповів у день заяви «Дню»  Олексій Мацука.

«Прокуратура області на мою заяву 17 вересня порушила кримінальну виробництво за статтею 171 частина 2 КК України (Переслідування журналіста за виконання професійних обов'язків…) і направила документи для розслідування в слідчий відділ міліції міста. У прес-службі міськвідділу міліції мені сказали, що документи поки не отримували. Ніхто з правоохоронців зі мною поки не зв'язувався», - прокоментував ситуацію Віталій Сізов.

Окрім заяви журналісти також розмістили оголошення у Facebook, де виклали фотографію підозрюваного, аби оприлюднити факт та знайти людину. Таким чином журналісти намагаються убезпечити себе від тиску.

Нагадаємо, що влітку 2011 року квартиру Олексія Мацуки невідомі намагались підпалити. Тоді міліція порушила справу за ч.1, ст. 296 КК України - «Хуліганство». Винні й досі не знайдені. 22 вересня о своєму ЖЖ написав: «Через майже 2 місяці в міліції зрозуміли, що підпал моєї квартири – це була спроба мене вбити. Вчора прийшов лист в якому вони повідомили, що порушено ще одну кримінальну справу - загроза вбивством».

Незалежна медіа-профспілка України та губернатор області Андрій Шишацький закликали прокуратуру розслідувати цю справу та захистити журналістів.

«Моральний тиск і втручання в приватне життя здійснюється за повного потурання правоохоронних органів Донецької області, адже попри порушені дві карні справи це жодним чином не зупиняє та не стримує зловмисників, засоби яких стають все брутальнішими, відвертішими та цинічнішими. Нагадуємо, що в українській історії траплялися випадки, коли стеження за журналістом закінчувалося трагічно. Ці випадки стали ганьбою для України, знеславили її в усьому світі», - йдеться у заяві НМПУ.

Губернатор зазначив: «Провокації проти журналістів я сприймаю як провокації проти влади. Ми маємо їх попередити». Шишацький наголосив, що найчастіше ті, хто такі провокації організовує, намагається зіштовхнути «лоб у лоб» владу з журналістами, та додав, що не допустить цього в  Донецькій області.

«Мені здається, що сьогодні нам дуже потрібна журналістська солідарність. Але її потрібно проявляти вчасно. Я пам’ятаю ті часи, коли Ігоря Александрова судили за журналістську діяльність і як з кожним судовим засіданням журналістів приходило все менше й менше. При чому більшість була не представники донецької преси. І я думаю, що, можливо, якби тобі журналісти підтримали Александрова та проявили свою позицію, ситуація вирішилась би іншим чином», - розповідає Ліна КУЩ, журналіст видання «Голос України».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати