Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Національна хроніка

У Музеї історії міста Києва триває виставка «Символи української державності в ХХ столітті»
11 вересня, 15:04
ПЛАКАТ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО, ПРИСВЯЧЕНИЙ ЗАТВЕРДЖЕННЮ ОРДЕНА БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО 1943 р.

Національний прапор, документи та емблеми, які символізують незалежну Україну,  можна побачити до 18 вересня в музеї  історії міста Києва. Виставку створено на основі матеріалів із приватної колекції В.Киркевича, при активній співпраці з Музеєм історичного центру міста Києва.

Документи, представлені в експозиції, роблять акцент на  ключових моментах у історії  формування  вільної держави, а військові мундири на манекенах  красномовно  говорять глядачеві про ту дорогу ціну, яку  нашим предкам  довелося заплатити за право на вільну державу. Вся експозиція розвертається так, щоб ми змогли послідовно розглянути хід розвитку  найважливіших елементів сучасної української атрибутики, яка  з’явилася в різні історичні епохи, — починаючи з Київської Русі і з часів козацької державності.

Фахівці підкреслюють, що значення символів і їхня інтерпретація  впродовж усієї нашої історії зазнавали  змін. «Проте сьогодні,  під час війни проти України, прямих посягань на її територіальний суверенітет і незалежність,  дуже важливо розкрити обставини ідеологічної війни за Україну, та її історію протягом усього ХХ сторіччя, коли різні політичні та державні сили зверталися до символів української історії», — стверджують організатори виставки.

На стендах показано оригінали найважливішої документації: універсали Центральної Ради, Акт Возз’єднання українського народу, Акт проголошення Незалежності. Поруч ми можемо побачити найвідоміші символи, які сьогодні знайомі навіть дітям, — це знаменитий тризуб, жовто-блакитний прапор,  і Архангел Михаїл на гербі Києва.

ПЛАКАТ З ОГОЛОШЕННЯМ ПРО ПРОВЕДЕННЯ ВСЕРОСІЙСЬКОЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ, ТОРГОВО-ПРОМИСЛОВОЇ, ФАБРИЧНО-ЗАВОДСЬКОЇ ТА НАУКОВО-ХУДОЖНЬОЇ ВИСТАВКИ В КИЄВІ У ТРАВНІ — ЖОВТНІ 1913 р.

Проте чесно зізнаємося в тому, що більшість з нас знайома з цими символами досить поверхово: ми просто бачили їх, залишаючись у звичному вирі своїх повсякденних турбот, і не вникали в саму сутність, ідею, та історію походження цих символів. Майдан і військова ситуація на  Сході України значно загострили загальний інтерес до історії української державності. Саме на цій виставці глядач зможе  заповнити прогалину в своїх знаннях.

Ось наприклад — популярний тризуб: це стародавній знак роду Рюриковичів, державним гербом він став як символ спадкоємності нашої державності ще з часів Київської Русі. Тризуб — центральна геральдична фігура герба князя Володимира, який відомий ще як  хреститель  Київської Русі. Згідно з Конституцією України, елементами Великого українського герба має  бути тризуб, козак з мушкетом (символ запорізького війська), а також коронований лев (з Галицько-волинського герба).

Архангел Михаїл з’явився на Гербі Києва 1995 року. В описі цього символу сказано:  «Архангел Михаїл символізує світлі сили, готові захищати Київ від бід. Постать Архангела Михаїла — в білій княжій сорочці, військовому обладунку зі срібною зброєю з декорованим стилізованим диском Сонця, зображено на блакитному тлі староруського (варязького) щита. У правій руці Архангела Михаїла повернений убік вогненний меч, (символ захисту), у лівій — срібний щит у золотому обрамленні із зображенням золотого хреста, це символ світла та християнської віри. Темно-малиновий плащ, за староруською традицією, скріплено з правого боку золотою фібулою. Білі Архангельські крила прикрашено золотими смугами. Золотий німб — символ святості».

Цікаво, що символ Києва — Архангел Михаїл, інколи зображався разом із символом міста Львова, таким чином підкреслювалося об’єднання Західної та Центрально-Східної України, стверджуючи ідею  соборності. Архангел і лев прикрашали так звані «відмітні» персні, які носили учасники Першого Зимового походу 1919—1920 років.

Розглядаючи експозицію, ми крок за кроком рухаємося вздовж усієї  хронології історичних подій ХХ сторіччя: бачимо, як Україна пройшла шлях від соціал-демократичної Народної Республіки до монархічної держави Павла Ськоропадського, потім  усю добу більшовицької та радянської країни. Примітно, що весь хід розвитку і ствердження державності  показано на виставці не лише  через символи, але й через осіб, які істотно вплинули на її розвиток: тут ми зустрінемо Павла Скоропадського, Тараса Шевченка, Івана Мазепу та інші  дуже  значні  постаті, чиї долі  невіддільні від історичного процесу.

«Символи української державності в ХХ сторіччі» —  ретельно і цікаво підготована виставка з цінного архівного матеріалу, який закликає нас  знати і пам’ятати своє минуле. На плакатах і листівках, у маніфестах,  а також у книжкових виданнях, газетах і в документальному кіні, глядач бачить усю хронологію руху нашої вітчизни до майбутнього, яке завжди мислилося світлим і вільним: цей ідеал є надзвичайно  актуальним  сьогодні!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати