Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Стежками стародавньої Гілеї

Або Чим приваблюють заповідні місця Кінбурнської коси
26 травня, 15:11
НА ОСТРІВКАХ СЕРЕД КЕФАЛЬНИХ ОЗЕР ВІДПОЧИВАЮТЬ МАРТИНИ

Між Дніпровсько-Бузьким лиманом і Ягорлицькою затокою Чорного моря врізається півострів, відомий нашим предкам із сивої давнини. Це — піщаний масив з вузькою косою на західному березі, відомий сьогодні як Кінбурнська коса. В античні часи ця земля була вкрита листяними лісами, за що греки прозвали її Гілеєю. В епоху Київської Русі, через свій характерний піщаний ландшафт, півострів називали Білобережжям. А свою теперішню назву південна частина Миколаївщини отримала за часів турецько-татарського періоду. Турки називали півострів killi burun, що в перекладі означає «волосяний ніс». Тут було розташовано й однойменну турецьку фортецю. На цих же затоках гучними походами прославились і запорізькі козаки.

В усі часи ці узбережжя були дуже популярними завдяки своєму вигідному розташуванню і багатій природі. Нині ці дивовижні місця поєднують землі трьох природоохоронних об’єктів. Це Національний природний парк «Білобережжя Святослава» і регіональний ландшафтний парк «Кінбурнська коса». Також тут знаходиться ділянка Чорноморського біосферного заповідника — Воложин ліс.

Гілея

Гілея

Кінбурнський півострів зачаровує своєю історією, давніми козацькими легендами, розмаїтою флорою і фауною, десятками кілометрів диких пляжів і широкими можливостями для туризму. Кореспондент «Дня» пройшовся стежками древньої Гілеї, щоб розповісти про неймовірну красу тутешніх місцин.

BIRDWATCHING

Територія Кінбурнського півострова — непересічне місце для любителів спостереження за птахами. Саме тут проходять Дніпровський та Азово-чорноморський міграційні коридори, завдяки яким на Кінбурні в різні пори року можна побачити сотні видів пернатих, десятки з яких належать до Червоної книги України і Європи. Окрім більш поширених качок, куликів, мартинів, лебедів і чапель, тут трапляються пелікани, орлан-білохвіст, а зрідка — сорокопуд червоний, шпак рожевий, найменший на Європейському континенті птах — золотомушка червоночуба та інші рідкісні види.

Гілея

НА ТЕРИТОРІЇ БІЄНКОВИХ ПЛАВНІВ Є ОСОБЛИВЕ МІСЦЕ ГНІЗДУВАННЯ ЧАПЛІ СІРОЇ. З ДЕЯКИХ ГНІЗД УЖЕ ВИГЛЯДАЮТЬ ПТАШЕНЯТА. ЧАПЛІ ДУЖЕ ХВИЛЮЮТЬСЯ, КОЛИ ПРИХОДЯТЬ ЛЮДИ. ПОБАЧИВШИ ФОТОГРАФА, ЗЛІТАЮТЬ І «ЗАСТЕРІГАЮТЬ» ВІД НАБЛИЖЕННЯ

Щоб поспостерігати за крилатими, на півострів приїздять десятки орнітологів-любителів і професіоналів. Для повніших вражень радимо озброїтися хорошими біноклями, а охочим отримати рідкісні фото — спеціальними об’єктивами.

ОЗЕРА

Однією з особливостей Кінбурнської коси є понад півтори сотні озер різного походження. Частина з них знаходиться над рівнем моря і живиться переважно атмосферними опадами. Місцеві мешканці звуть їх «солодкими сагами». Інші озера — солоні, вони живляться морськими водами, але у спеку пересихають, залишаючи на дні шар солі. На півдні півострова розташовані кефальні озера. Названі так, бо весною сюди заходить багато кефалі. У теплих мілких водоймах риба добре зростає і на осінь покидає їх. Є такі ж коропові озера. А в центрі півострова знаходиться система озер під назвою Бієнкові плавні. Окрім цього, в гаях Ковалівської саги сховані свої озера, з яких проростає вільха і багато нетипових для півдня України рослин. Усі ці водойми приваблюють по-своєму. Одні — лікувальними властивостями, інші — мальовничим видом чи теплою водою, а фотомисливців і любителів первозданної природи — розмаїттям флори і фауни.

Утім, господарська діяльність людини завдала значної шкоди екосистемам деяких озер. Вони часто пересихали, замулювались, популяція птахів і звірів зменшувалась. Постала проблема нестачі прісної води.

Гілея
Гілея

ПРИБЛИЗНО 25 КІЛОМЕТРІВ НАПІВДИКОГО ПІЩАНОГО ПЛЯЖУ, ТЕПЛЕ МОРЕ І ЧУДОВІ КРАЄВИДИ — НАЙКРАЩА ПАНАЦЕЯ ВІД МІСЬКОЇ МЕТУШНІ І БУДЕННИХ ПРОБЛЕМ

«Із минулого року ми ведемо природоохоронний проект, спрямований на відновлення водно-болотних угідь Бієнкових плавнів. Суть полягала в очищенні з’єднувальних каналів і, як наслідок, приблизно 700 гектарів стали заводненими через Дніпровсько-Бузький лиман, — каже директор Українського товариства охорони птахів Олег ДУДКІН. — Тепер це чудові місця гніздування птахів і нересту риб. Як індикатор успіху — над плавнями з’явилося чимало пеліканів. Цей проект став можливим завдяки меценатській допомозі Компанії Кoкa-Кoлa Україна. Акцентую на цьому увагу, адже ми співпрацюємо в природоохоронній сфері з 2002 року. І за цей час втілили орієнтовно десять різних проектів по відновленню води. Дуже приємно, що всесвітньовідома компанія розуміє свою соціальну відповідальність і допомагає нашій природі. Я переконаний, що допоки тут лунатиме пташиний спів, вільно почуватимуться звірі, доти на цій планеті житиме і людина».

ТУРИЗМ

Попри природну унікальність і легендарну історію Кінбурнського півострова, потенціал розвитку туристичної інфраструктури ще величезний. Піски диктують тут умови пересування. Після села Геройське закінчується асфальтована дорога, далі — тільки на позашляховиках. Тож і туристи тут специфічні. Це любителі екстриму, дикої природи, люди, які готові пожертвувати комфортом заради шикарних емоцій. Щоправда, кілька хороших готелів тут уже збудували. Натомість кількість місцевого населення спадає.

У трьох невеликих селах — Василівці, Покровці та Покровських хуторах — живе менше тисячі людей. Та й чимало з них — дачники. У туристичний сезон місцевих годує море і гості з материка. За порівняно невелику плату тут можна зупинитися на кілька днів у сільській хаті, де пригостять юшкою за козацьким рецептом, настоянкою з чебрецю і м’яти та проведуть незабутню екскурсію розмаїтими ландшафтами.

Подорож на Кінбурнський півострів стала можливою завдяки Компанії Кока-Кола Україна та інформаційній підтримці «Дня» проекту з відновлення водно-болотних угідь Бієнкових плавнів

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати