Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Котел», або Справа без терміну давності»

Сенсаційна за своїм змістом нова книжка «Бібліотеки «Дня» започатковує серію «Новітня історія для «чайників». Іван КАПСАМУН: «Котел» — це причинно-наслідковий символ сьогоднішнього стану країни через «систему Кучми»
27 серпня, 11:19
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Бібліотека «Дня» готує нову публіцистичну серію матеріалів журналістів газети під загальною редакцією головного редактора Лариси Івшиної. Одна з них — «Котел», або Справа без терміну давності» — започатковує нову серію під назвою «Новітня історія для «чайників». Це не альтернативна історія, а саме та, яку хотіли приховати від українців. Нове видання «Котел» поетапно досліджує саму суть новітньої історії України на прикладі людських трагедій, втрачених шансів і деформації країни, що врешті-решт призвело до війни. Це — документальний доказ газети «День», як і чому склалася олігархічно-кланова система і вертикаль влади президента Кучми, трагічним «символом» якої стало резонансне вбивство журналіста — «справа Гонгадзе», яку й досі не розкрито. Про нове видання говоримо з його упорядником — редактором відділу політики газети «День» Іваном КАПСАМУНОМ.

— «Справа Гонгадзе» — без терміну давності. Її передумови сягають політичного минулого України. Як і чому ви прийшли до ідеї написання такої книжки?


ІВАН КАПСАМУН

— Коли я почав працювати в газеті «День»  2008 року, то звернув увагу на одну дуже важливу обставину. Я помітив, що хоч за яку б тему бралися журналісти нашого видання, головним чином в політичній площині та у сфері новітньої історії України, часто причини та наслідки тих чи інших проблем були пов’язані з «системою Кучми». Суттю і яскравим символом цієї системи стала «справа Гонгадзе —Подольського». Поступово я став глибше й детальніше цікавитися і вивчати ці злочини, адже мені хотілося дізнатися справжні причини того стану, в якій опинилася наша країна. Під час судових процесів познайомився з потерпілим Олексієм Подольським, його представником Олександром Єльяшкевичем. Наприклад, перше моє інтерв’ю з Подольським вийшло  2009 року одразу після затримання головного виконавця злочинів — Олексія Пукача.

Цього року виповнюється 15 років з того моменту, коли викрали й вбили журналіста Георгія Гонгадзе. Здавалося б, термін давності закінчується, але насправді це не так. І в книжці є пояснення — чому... За всі ці роки в Україні змінювалися президенти, прем’єри, міністри й генпрокурори, але остаточної юридичної крапки в резонансній «справі Гонгадзе — Подольського» так і немає. Хіба таке можливо в нормальній країні?.. Питання залишаються. ...За ці шість років, протягом яких я займаюся з цією справою, в «Дні» накопичилося багато матеріалів — інтерв’ю, репортажі, аналітичні тексти... Я отримав пропозицію від головного редактора — підготувати збірку. І ось після тривалої роботи ця ідея стала реальністю.

— Як тривала робота над книжкою?

— Спочатку була визначена структура книжки, відповідно до якої й розпочалася робота. Важливо було не просто зосередитися на резонансних кримінальних справах часів другого президента. Завдання стояло значно ширше. Необхідно було показати причини, які сформували атмосферу безкарності, апофеозом якої й стали показові побиття і вбивства людей. Я фактично опрацював весь архів газети «День» і вибрав найкраще з того, що було зроблено мною та моїми колегами протягом багатьох років. Робота над книжкою була дуже корисною для мене. Вона дозволила систематизувати власні знання по цій темі. Це мій перший досвід. У зверненні до читачів я описав особисті пошуки в зв’язку з тією системою координат, в якій опинилася країна, зокрема починаючи з вбивства Георгія Гонгадзе.

— Що для вас означає «котел», винесений у заголовок, і як Україні з нього вийти?

— Дуже актуальний термін, особливо враховуючи бойові дії, які тривають на сході нашої країни. Але проблема значно глибша. «Котел» в даному випадку — це символ суспільних знань і того стану країни, в якому ми опинилися сьогодні через «систему Кучми». Вихід? Просвітництво і правда. Підготовка альтернатив. Саме для цього й видано збірку. Люди мають знати, чому вони опинилися в стані війни з великими людськими і територіальними втратами. Знаючи причини трагедії, вони зможуть адекватно оцінювати реальність і діяти далі.

— Наскільки сьогодні складно говорити про те, про що всі мовчать?

— Насправді говорити і складно, й легко. Якщо газета «День» усі ці роки тримала позицію і об’єктивно висвітлювала події, то їй говорити легко. А складно може бути тільки через те, що вже тривалий час існує «стіна мовчання». Її «архітектори» — як політики, так і самі журналісти. Тут замовники резонансних справ якраз постаралися. Але все одно поступово ситуація змінюється. Усе більше й більше людей переходять на світлу сторону, зокрема й журналісти. «Котел», або Справа без терміну давності» — це своєрідний документальний доказ того, що ми не мовчали й не мовчатимемо. Складно це чи ні.

— Чому ця книжка важлива сьогодні для українців?

— «Справа Гонгадзе — Подольського» — це ключ до «системи Кучми». І це не політика давно забутих часів, це сучасна історія, яка потребує остаточної відповіді. Адже цю систему не можуть поки зламати ні майдани, ні війна, а нинішні політики досі залишаються частиною минулого. Тільки освічене суспільство здатне зламати цю систему. А запропонована книжка покликана допомогти в боротьбі за достойне майбутнє.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати