Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

КРИВИЙ РIГ: слово за судом

«Коли правова система не діє, а влада не реагує на вимоги людей, вони обирають інший шлях — іноді радикальний», — місцевий журналіст
23 листопада, 19:24

У справжній Майдан перетворилися акції протесту жителів Кривого Рогу, які виступили проти результатів виборів у місті. Попри кричущі факти масової фальсифікації та масові виступи громадян, минулого тижня ТВК визнала перемогу Юрія Вілкула (49,25%) («Опозиційний блок») над представником «Самопомочі» Юрієм Милобогом (48,83%) та у порушення процедурних норм на швидкоруч скликала перше засідання міськради. У відповідь Олег Ляшко розпустив міський осередок «Радикальної партії» та вимагав у 5-х депутатів, які прийшли на дане засідання, скласти мандати. Аналогічно вчинила «Батьківщина». Також «РПЛ» та «Народний фронт» змінили своїх членів у ТВК, які голосували в унісон із представниками «Опозиційного блоку».

Незважаючи на народне обурення, вночі в неділю Окружний адміністративний суд Дніпропетровська відмовив в усіх скаргах на фальсифікацію виборів на користь Юрія Вілкула. Підкреслимо, дане рішення було прийнято одразу після Дня Гідності та Свободи, що 21 листопада організовано відзначався у столиці. Тож вже вдень більше 10 тис. обурених криворіжан вийшли на вулиці міста захищати свою перемогу, виступивши проти фальсифікацій виборів. На їх підтримку «Автомайдан» на 15 хв. перекрив трасу до Дніпропетровська. Вимоги громадян: заміна складу ЦВК, скасування новою ЦВК рішення Криворізької ТВК про визнання переможцем Вілкула; призначення нових представників від «БПП», «Батьківщини» та «УКРОПу»; розслідування фальсифікацій; розгляд ТВК скарг про фальсифікації та встановлення реальних результатів виборів. Приїхали підтримати криворіжан і численні політики, серед яких Єгор Соболєв, Семен Семенченко, Андрій Денисенко, Євген Тєрєхов, Андрій Садовий та багато інших.

На ситуацію в Кривому Розі у Києві офіційно відреагували лише у понеділок. На засіданні Погоджувальної ради парламенту голова ВРУ Володимир Гройсман зазначив: «Ми маємо дати всебічну оцінку і сформулювати свою позицію. Можливо, і законодавчу. Я б пропонував фракціям і групам парламенту внести пропозицію і створити спільну групу, розібратись в ситуації, внести свої пропозиції, рекомендації до того, як би ми могли сприяти врегулюванню подій, які є в Кривому Розі».


ФОТО З САЙТА SPROTYV.INFO

 

Нові майдани і протести в умовах війни — це небезпечно, але прихований союз влади з колишніми регіоналами і бездіяльність у захисті вибору громадян, лише розпалює ситуацію. 

КОМЕНТАРI

«ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК» КИНУВ УСІ СИЛИ, ЩОБ ЗАЛИШИТИ ВІЛКУЛА ПРИ ВЛАДІ»

Андрій САДОВИЙ, львівський міський голова:

— У Кривому Розі, давши бій «Опозиційному блоку», Юрій Милобог отримав найвищу підтримку мешканців. Він виграв у п’яти районах міста. Натомість, коли прийшли дані з Інгулецького району з аномально високою явкою, виявилося, що у Вілкула стало на пару сотень голосів більше. Виборча комісія швиденько серед ночі оголосила Вілкула переможцем. Це спричинило велике збурення в громаді. Ми подали до суду численні докази порушень закону. Перед нами не стоїть завдання зробити свого представника мером. Але тут — справа гідності українців, яких знов хочуть зробити безвольними рабами. У неділю я мав честь бути присутнім на віче в Кривому Розі, де тисячі мешканців вийшли сказати своє слово на захист правди. Ми також подали апеляційну скаргу до суду. У середу він має розглянути наше звернення. Я розумію, що «Опозиційний блок» кинув всі сили, щоб залишити Вілкула при владі, але думаю, що це їм не допоможе.

«НІ МИРНИМ, НІ ЮРИДИЧНИМ ШЛЯХОМ ЦЮ ПРОБЛЕМУ НЕ ВИРІШИТИ»

Юлія ШЕВЧЕНКО, журналіст:

— Недільне віче у Кривому Розі надихнуло всіх. Стало зрозумілим, що народ дійсно прагне змін, і тим, хто прийшов небайдужа доля нашого міста та країни в цілому. До Кривого Рогу на підтримку наших мешканців з’їхались люди зі Львова, Марганцю, Дніпропетровська, Жовтих Вод, відгукнулися політики.

Прикрим є той факт, що все ж таки дещо залишилося без змін. Поняття «чесні вибори» вже давно читається і розуміється «в лапках». Останні вибори у нашому місті це довели. Напруженої ситуації у Кривому Розі можна було б уникнути, якби зацікавленим сторонам не було чого приховувати. Якщо у громади виник сумнів стосовно правильного підрахунку голосів, то чи не простіше було б виділити 2 години, зібрати виборчу комісію і зробити перерахунок голосів відкрито — перед журналістами, в присутності обох кандидатів та їх представників і громадськості? Після всього, що сталося, Юрію Вілкулу погоджуватися на посаду мера було б принизливо. Люди реагують на нього негативно, коли він з’являється у людних місцях, а після такого «обрання» буде і поготів.

Коли правова система не діє, а влада не реагує на вимоги людей, вони обирають інший шлях, іноді радикальний. Криворізька міська виборча комісія з поданих більше двох десятків скарг ухвалила одну, Дніпропетровський суд, маючи на руках докази явних фальсифікацій на виборах мера Кривого Рогу на руках, проігнорував їх. Стає зрозумілим, що ні мирним, ні юридичним шляхом цю проблему не вирішити. Громада дала місцевій та державній владі тиждень, аби ті схаменулися і дослухалися до думки людей. Що далі буде — покаже час.

«МИ ВИСТУПАЄМО ЗА ЧЕСНИЙ ПІДРАХУНОК ГОЛОСІВ»

Роман МОРОЗОВ, громадський діяч, секретар Криворізької Ради Церков:

— Ситуація в місті дуже напружена, тому наша спокійна молитовна присутність на міських велелюдних заходах є вкрай необхідною. Ми не виступаємо проти Вілкула чи за Милобога. Ми виступаємо за чесний підрахунок голосів, і проти оприлюднення результатів поспіхом, рано-вранці під покровом темряви! Ми виступаємо за чесний суд, який розгляне всі скарги, і проти нічного голосування за проведення першої сесії. Ми за добровільне волевиявлення думки громадян і проти штучно зібраних через адмінресурс людей.

«У БУДЬ-ЯКОМУ РАЗІ, ХОТІЛОСЯ Б ЗНАЙТИ РІШЕННЯ МИРНИМ ШЛЯХОМ ТА В ЗАКОННИЙ СПОСІБ»

Жанна ВЄЛIКОВА, голова Громадської організації «Жіноча сотня Кривого Рогу»:

— Юристи продовжують бій по всіх флангах, щоб довести факт порушень на виборах. На них, мабуть, вся надія. Є надія і на політичне вирішення ситуації з боку Президента та парламенту, а для цього з їх боку потрібна рішучість, сміливість та воля. Міська влада так просто не віддасть те, за що вона так міцно тримається. Але, у будь-якому випадку, хотілося б знайти рішення мирним шляхом та в законний спосіб.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати