Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Поріг болю

Як зупинити Кремль? «День» звернувся до експертів новоствореного Центру вивчення Росії
18 березня, 19:08
ФОТО REUTERS

18 березня в Україні відбулася презентація Центру дослідження Росії, який об’єднав досвідчених експертів для всебічного вивчення процесів, що відбуваються у сусідній країні. Відкриваючи прес-конференцію, екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко пояснив необхідність створення такого інституту тим, що упродовж останнього десятиліття цим питанням ніхто не опікувався.

«На початку 1990-х років усі вирішили, що Росія з тоталітарного Радянського Союзу раптом перетвориться на Фенікса, який стане демократичним із красивим, вмитим лицем. Але попри все це лице залишилось таким, яким воно є і стало зрозуміло в останні дні та місяці. Тому виникає потреба в тому, щоб розібратися, що насправді відбувається в Російській Федерації, як вона планує жити в цьому світі, яким чином нам будувати відносини з цією країною, яким чином світу будувати з нею стосунки, бо на превеликий жаль, такого поглибленого аналізу не проводиться не тільки у нас в Україні, але і в західних країнах. У нас унікальна структура, яка буде вивчати виключно Російську Федерацію», — сказав пан Огризко.

ЦЕНТР ДОСЛІДЖЕНЬ РОСІЇ ВЖЕ МАЄ СВІЙ САЙТ — WWW.R-STUDIES.ORG

Євген Марчук, який обіймав посади прем’єр-міністра, глави СБУ, міністра оборони, секретаря РНБО, звернув увагу на те, що в Україні, особливо в роки президентства Януковича було поставлено хрест на інформаційно-розвідувальному супроводженні Російської Федерації.

Пан Марчук спростував поширене серед багатьох експертів твердження, що не можна було спрогнозувати поведінку Путіна. «Я користувався відкритими даними, які широко транслювали ЗМІ, тому можу сказати, що спрогнозувати і початок анексії Криму, і саму анексію можна було», — сказав він. Що стосується того, що для багатьох українців поведінка Росії — агресія проти України, виявилась сюрпризом, пан Марчук пояснив тим, що якраз і було повністю заблоковано інформаційне і розвідувальне супроводження Росії.

ЄВГЕН МАРЧУК: «СТВОРЕНІ В ПОВОЄННІЙ ЄВРОПІ МЕХАНІЗМИ ТА КОНСТРУКЦІЇ ВИЯВИЛИСЯ НЕЕФЕКТИВНИМИ ТА МАЮТЬ БУТИ ЗАМІНЕНІ ІНШИМИ, РЕАЛЬНО ПРАЦЮЮЧИМИ»

«Сьогодні ми бачимо велику актуальність розуміння того, що таке Росія, перш за все, в оборонно-безпековому смислі. Подача Путіна на початку агресії у спрощеній манері, мовляв, він — недалекоглядний, що санкції і криза його задавлять, спекуляції щодо здоров’я, все це шкодить серйозному супроводженню Росії як агресора, як ворога у прямому смислі. Тут слів підбирати не треба — російські військові вбивають на українській землі українських солдат, обстрілюють міста. Саме тому робота нашого центру буде представляти інтерес і для керівництва держави. Але головне завдання буде полягати в тому, щоб певною мірою займатися просвітницькою роботою для суспільства, випереджаючи прогнозування щодо Росії. Треба добре знати Росію, редагувати тактичну і стратегічну складову наших стосунків, особливо і перш за все в оборонно-безпековому і енергетичному спектрах», — наголосив Марчук.

ВОЛОДИМИР ОГРИЗКО: «МИ НЕ ЗБИРАТИМЕМО ФОТОАЛЬБОМ ДІЙСНОСТІ, А АНАЛІЗУВАТИМЕМО РЕАЛЬНІСТЬ. АДРЕСАТАМИ НАШИХ ДОСЛІДЖЕНЬ БУДУТЬ ЛЮДИ У ВАШИНГТОНІ, ЛОНДОНІ, БЕРЛІНІ...»

Зі свого боку, український журналіст і публіцист Віталій Портніков, який декілька десятків займається висвітлення подій у Росії, наголосив на тому, що Україні потрібно займатися власною аудиторією. «Ми маємо зрозуміти, що інформаційний простір, при якому з Москви повідомляють до Києва, Мінська, Астани та інших колишніх радянських республік, створювався сторіччями на терені Російської імперії, Радянського Союзу. Справжня українська незалежність почнеться з незалежності від російськофедеративного мовного простору», — вважає публіцист.

«Сьогодні ми маємо усвідомлювати, — наголосив Портніков, — що Україна і Російська Федерація — це два різних світи, які знаходяться на двох різних цивілізаційних і часових континентах. Ми повинні дивитися на цей російський контент і усвідомлювати, що це подорож у минуле. Адже Росія знаходиться у далекому минулому, в абсолютно іншій ментальності: політичній, моральній, ніж світ, який її оточує. Якщо ми цього не зрозуміємо, тоді будемо весь час програвати, не усвідомлюючи справжній рівень загроз». Зрештою він висловив сподівання, що Центр вивчення Росії допоможе Україні справитись з такими викликами.

Експерт з енергетичних питань Михайло Гончар вважає, що Росія завершила першу фазу гібридної війни, і з огляду на безпорадну і мляву реакцію Заходу, Кремль готується до прямого вторгнення і зондажу інших країн на предмет того, щоб зрозуміти, якою буде реакція ЄС і НАТО.

«Ми хочемо зробити комплексний підхід з виведення проблематики Росії, тобто не секторальний, а синтезований підхід, погляд з різних боків інформаційного, воєнного, енергетичного, політико-дипломатичного і іншого секторів. Тоді ми матимемо повне уявлення, що відбувається і яка може бути рецептура дій», — пояснив він мету діяльності ново Центру.

Під завершення презентації експерти дали відповідь на запитання «Дня» — як зупинити російську агресію і змусити Путіна повернути Крим?

Зокрема Євген Марчук зазначив, ми добре знаємо, що за допомогою війни з Росією нам не справитись. «Однак, я не прихильник того, — пояснив він, — щоб дуже часто говорити, особливо з верхніх політичних поверхів, що воєнного рішення цієї проблеми немає. Ясно, що не має. Але ми ж не збираємось нападати на Росію, захоплювати Москву. Мова йде про звільнення захопленої території. Ми не можемо змиритись з тим, що частина території сьогодні захоплена російськими військами. Але з іншого боку, я можу зазначити, що будь-які політичні переговори мають підвищену силу і аргументацію, коли за спиною Президента знаходиться міністр оборони». 

Пан Марчук також наголосив: «Україні треба усвідомлювати, що за нас ніхто не буде воювати. Ми повинні відмовитись від постійно лунаючої риторики, яку пропонують наші партнери, що воєнного вирішення цієї проблеми немає. тому що без воєнного компонента дипломатія завжди слабка. Бо у кожної дипломатії є підтекст — а яка у тебе сила, окрім підтримки світових партнерів? З іншого боку, усвідомлення того, що крім нас ніхто не буде воювати не означає, що ми одні з величезним трудом і величезними жертвами зможемо протистояти Росії, коли вона включить другу швидкість ескалації. Тому для нас надзвичайно важливо, безумовно, максимальне поглиблення співпраці з нашими партнерами. Я абсолютно переконаний, що ніякі санкції Путіна не зупинять, його можуть зупинити неадекватно великі втрати живої сили і техніки у разі подальшої ескалації».

Відтак підкреслив він, варіантів, щоб зупинити Путіна декілька. По-перше, консолідація всієї нації. По-друге, партнери і сподівання, що вони зрозуміють, в який спосіб посилити наші Збройні сили летальною зброєю, особливо протитанкової та протиповітряної. І по-третє, економічні санкції, які не лякають Путіна, але створюють дуже серйозні проблеми.

Портніков вважає, що Україна має скористатися досвідом Фінляндії, яка створила «лінію Манергейма» і зрештою саме це зупинило Росію. Хоча в результаті цієї війни Фінляндія втратила частину території, але вона відстояла незалежність і суверенітет, не стала соціалістичною країною, дочекалась падіння Радянського Союзу і приєдналась до ЄС. Відтак на думку публіциста, Україна має «окопатись і дочекатись краху Російської Федерації». «Ця держава не живець, її державність тимчасова і випадкове явище, така держава за всіма законами історії взагалі не могла з’явитись на політичній карті. І якщо ми будемо здатні окопатись і створити сильну лінію оборони, якщо ми ізолюємо окуповані території і не будемо витрачати жодної копійки аж до моменту відновлення контролю над цими територіями, ми переможемо», — наголосив він.

Огризко нагадав слова Фрідріха Великого, який написав, що переговори без армії, це все одно, що оркестр без музичних інструментів. «Коли говорять, що немає військового вирішення конфлікту, це правда. Але не має дипломатичного вирішення конфлікту. Отже ми повинні думати про комбінацію всіх можливих інструментів, про які говорили колеги, для того щоб захистити національні інтереси. І якраз в цьому полягає смисл нашої роботи, щоб підказувати тим, хто приймає рішення, можливі варіанти дій», — сказав дипломат.

Залишається сподіватись, що українська влада стане прислухуватись до рекомендацій фахівців, і не ухвалюватиме спонтанно важливих політичних рішень, що стосуються, у першу чергу, національної безпеки країни.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати