Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Володимир ВАСИЛЕНКО: «Гальмом на шляху до членства України в НАТО були Кучма і Янукович. Зараз все це треба відновлювати»

В середу розпочався дводенний візит Президента України Петра Порошенка до Польщі.
18 грудня, 11:38
ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ПЕТРО ПОРОШЕНКО ТАКОЖ ЗУСТРІВСЯ У ВАРШАВІ З УКРАЇНСЬКИМИ СТУДЕНТАМИ, ЯКІ НАВЧАЮТЬСЯ В ПОЛЬЩІ / ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

В середу розпочався дводенний візит Президента України Петра Порошенка до Польщі. У ході зустрічі з польським колегою Броніславом Коморовським, прем’єр-міністром Евою Копач та іншими високопоставленими чиновниками, політики обговорили низку питань двостороннього співробітництва.

Основним акцентом учорашнього дня стали чіткі меседжі Петра Порошенка відносно зовнішньої політики України. Він заявив, виступаючи в польському Сеймі: «В умовах, коли зруйновано політичну рівновагу, коли зруйнована стабільність Європи ми маємо шукати нові засоби забезпечення спільної безпеки. Проголошена в 2010 році позаблоковість не змогла гарантувати нашу безпеку і територіальну цілісність. Тому я вирішив повернути країну на інтеграцію до євроатлантичного простору». «Одразу після повернення в Україну я внесу в парламент законопроект про відмову від позаблокового статусу. Україна максимально поглибить співпрацю з НАТО і орієнтуватиметься на стандарти Альянсу в секторі оборони і безпеки. Попереду величезна робота, щоб досягти критеріїв членства. У мене велика робота і в тому, щоб провести референдум, щоб український народ і тільки український народ, а не наші сусіди, визначали напрямок нашого подальшого розвитку», — додав він.

Тут дуже важливо нагадати, як ми свого часу відмовилися від курсу до НАТО. Адже у нас були великі шанси, а головне — ми в свій час проробили велику роботу в цьому напрямку.

«У першу чергу, гальмом на шляху до членства України в НАТО був Кучма, — коментує «Дню» юрист-міжнародник, професор Володимир ВАСИЛЕНКО. — Ще на початку його другої каденції, Україна взяла курс на членство в цій організації. Для цього багато зробив якраз Євген Марчук, який був секретарем РНБО, а згодом і міністром оборони. Але Росія використала весь потенціал своєї дипломатії і спецслужб для того, щоб заблокувати курс України до НАТО. У Кучми не вистачило ні мужності, ні мудрості протистояти цьому шантажу. Він, врешті-решт, змінив політику на не-членство України в НАТО. До того ж, Кучма спокійно ставився до наявності в найвищих владних структурах російської агентури, яка також працювала проти членства України в НАТО».

«Але остаточно поховав євроатлантичні перспективи президент Янукович, — продовжує експерт. — Виконуючи кремлівські вказівки, він повністю відмовився від курсу України до НАТО. Саме за його президентства змінили був проголосований позаблоковий статус України. Роки правління Януковича також стали колосальним гальмом: були послаблені контакти з Альянсом, не виконувалися щорічні плани співпраці з НАТО. Найголовніше — режим Януковича нищив весь сектор безпеки України. не варто забувати і про ганебні Харківські угоди. Він не реформував Збройні сили і взагалі, державні інститути, відповідно до необхідних критеріїв для членства в НАТО»

«Зараз це все треба відновлювати, — наголошує Володимир Василенко. — Починати треба зі зміни законодавства, відмови від позаблокового статусу і проголошення відновлення євроатлантичного курсу, про що відкрити сказав Президент Петро Порошенко. У практичному плані — треба проводити реформи. Тим більше, агресивна війна з Росією вимагає від нас відновлення і посилення сектору безпеки до стандартів, які існують в НАТО. Сьогодні Альянс готовий до співпраці з Україною — генсек НАТО і його помічники чітко наголошують, що двері НАТО для України відкриті».

Петро ПОРОШЕНКО, Президент України:

Проголошена 2010 року позаблоковість не змогла гарантувати нашу безпеку і територіальну цілісність.

Тому я вирішив повернути країну на інтеграцію до євроатлантичного простору.

Одразу після повернення в Україну я внесу в парламент законопроект про відмову від позаблокового статусу

(під час виступу у польському Сеймі, 17. 12. 2014)

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати