Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Унікальний зразок українського живопису середньовіччя

Копію ікони Параскеви П’ятниці XV ст. повернули у Кульчиці
22 січня, 12:24

Влітку 2015 року мені випала нагода побувати на обласному семінарі з розвитку туризму в Україні. Захід проходив у Львівській галереї мистецтв у палаці Потоцьких. Оглядаючи експозицію галереї, побачив ікону св. Параскеви П’ятниці початку XV ст., яка походить із Кульчиць.

Дуже цікава історія появи цієї ікони в галереї Львова. На початку 60 років XX ст. директором Львівської картинної галереї був Борис Григорович Возницький. У безбожній країні СРСР розпочалася нова хвиля руйнації церков і соборів, пам’яток культури нашого народу.

Маючи в розпорядженні вантажівку, академік, мистецтвознавець Возницький зі своїми співробітниками їздив Україною й її областями, обстежував собори, занедбані каплиці, де знаходив унікальні речі, ікони, живопис, яким не було ціни. За неповними підрахунками, було врятовано приблизно 36 тисяч творів мистецтв.

1960 року Возницький зі співробітниками відвідав Кульчиці. В одній із придорожніх каплиць на дерев’яній сходинці, яка вела до неї, виявилася на звороті ікона св. Параскеви П’ятниці. Зображення було пошкоджено. Нижня частина дошки ікони була практично зіпсована.

Над іконою майже 10 років у Львівській картинній галереї працювали реставратори, і вже 1971 р. вона була виставлена для огляду. Це унікальний зразок українського живопису середньовіччя Перемишльської школи мистецтв. Виконана вона на дерев’яній дошці 92x57 см, вкрита левкасом, розписана темперною фарбою. Свята Параскева зображена у повний зріст із розміщеними сценами житія святої Параскеви у вигляді клейм у верхніх кутах. У правій руці тримає хрест, червоний плащ символізує божественну енергію, яка дає життя творінню, а образ мучениці є символом страждань.


ІЛЮСТРАЦІЮ НАДАНО АВТОРОМ

Народилася Параскева у м. Іконія в Малій Азії в ІІІ ст. н. е. Батьки її були християнами, кожної п’ятниці молилися. Коли Бог дав їм донечку, яка народилася у п’ятницю, вони назвали її Параскева — тобто П’ятницею. Вона вела тихе християнське життя повне чеснот, опікувалася убогими, За свою віру в Христа була жорстоко мучена і страчена.

Святу Параскеву П’ятницю на наших теренах завжди особливо любили і шанували. Храми на її честь у давнину називали П’ятницями. На іконах зазвичай зображали мученицю суворою подвижницею, високого зросту з сяючим вінком на голові.

Ікони св. мучениці охороняють сімейне благополуччя і щастя. За церковними віруваннями, свята Параскева — покровителька полів і худоби. Крім того, до святої Параскеви моляться за збереження худоби від згону. Свята мучениця — цілителька людей від найважчих душевних і тілесних хвороб. Недарма по наших селах ще до 40 р. XX ст. дівчат, які народилися у п’ятницю, називали Параскевами.

У музеї Петра Сагайдачного в Кульчицях на Різдвяні свята в експозиції виставлено копію даної ікони. Дирекція музею Сагайдачного щиро вдячна генеральному директору Львівської національної галереї мистецтв ім. Б.Т. Возницького, його дочці п. Ларисі Борисівні Розінковій, за допомогу в отримані копії ікони св. Параскеви.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати