Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про «румунський чинник» у Молдові

Експерт: «У парламенті Молдови немає жодної політичної партії, яка б підтримувала об’єднання»
19 травня, 11:56

Минулими вихідними у Молдові пройшла акція на підтримку возз’єднання з Румунією. За оцінками поліції, участь у демонстрації взяло близько 3 тис. демонстрантів. Викрикуючи антиросійські гасла «Прощавай, Росіє! Не забувай, що Бесарабія не твоя!», вони  пройшлися  центральним майданом Кишинева до будівлі парламенту. У руках вони несли прапори ЄС, Молдови та Румунії, а також транспаранти: «Велика Румунія — старі кордони». Дійшовши до амбасади Росії, демонстранти почали співати гімн Румунії і закликали Москву вивести російські війська з Придністров’я.

Мітинг було організовано в роковини підписання Бухарестського мирного договору 1812 року. Відповідно до нього, територія Бесарабії між Прутом і Дністром відходила до Російської імперії.

Як передає AP, хід організувала Громадянська платформа «Дія 2012».

Напередодні  демонстрації її лідера Георгія Симіона вислали з країни та заборонили в’їзд до Молдови на п’ять років. Влада звинувачує його «в організації дій, спрямованих проти конституційного порядку країни», повідомляє портал Publika.md.

«День» звернувся до молдовського та українського експертів із проханням прокоментувати акцію «Дія 2012».

Оазу НАНТОЙ, політичний аналітик, Кишинів:

— Якщо поглянути на результат парламентських виборів 1994-ого року і до сьогодні — жодного разу жодна політична партія з гаслом об’єднання Молдови з Румунією не здолала виборчий поріг в 4-6%. У Республіці Молдова є Націонал-ліберальна партія, яка найяскравіше проповідує ідею возз’єднання з Румунією. Стабільний результат цієї партії — 0,4-0,6%.

У нашому суспільстві завжди був певний відсоток людей, для яких ідея об’єднання з Румунією не є чужою. Але вони завжди були в меншості — це факт.

У парламенті Молдови немає жодної політичної партії, яка б підтримувала об’єднання з Румунією.

16 травня 1812 року на основі Угоди між  Османською і Російською імперіями, Бесарабія за територією між Прутом і Дністром була анексована Російською імперією і відірвана від решти історичної Молдови. Надалі через 50 років вона брала участь у створенні румунської держави. Тому ця акція досить помітне явище. Російські телеканали зазвичай зловтішаються з цього приводу, заявляючи, що румунські націоналісти прийшли до влади. Із цього приводу біснується і російська п’ята колона, на зразок Партії соціалістів і подібних до них.

 Сергій ПИРОЖКОВ, екс-посол України в Молдові, Київ:

— У цьому немає нічого нового і несподіваного. Але там є відповідна група — «Дія 2012», яка виступає за об’єднання з Румунією. Це певна політична сила, яка не має широкої підтримки серед загалу населення. Але вони досить часто проводять такі публічні акції, які пов’язані з тим, що краще інтегруватися в Євросоюз під парасолькою Румунії через об’єднання румунів. Це невеличкий відсоток сил, які реально виступають за об’єднання з Румунією. Такі сили існують декілька років і час від часу нагадують про себе. Я б не акцентував увагу на кількості мітингувальників, а просто на самому факті, що така акція відбулась.  

Що стосується деяких гасел «Велика Румунія, старі кордони», як повідомляє АР. Свого часу колишній президент Румунії Басеску публічно говорив про це, але з плином часом, і особливо із здобуття Молдовою безвізового режиму з ЄС, таке гасло перестало бути актуальним. Я не думаю, що такі заклики серйозно впливають на розвиток політичної ситуації в Молдові.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати