Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Перешкоди на шляху до миру зруйнуються»

Інсталяція «Берлінської стіни», яку створив німецький мандрівник, художник і фотограф Ханс Мартін Фляйшер, відвідала Дніпропетровськ
10 грудня, 16:54

У звичайному житті Ханс працює PR-менеджером у муніципалітеті Берліна. У нинішньому році він витратив всю свою річну відпустку — шість тижнів — на подорож Україною. З собою  привіз виготовлену з пінопласту інсталяцію знаменитої стіни, на якій кожен охочий може залишити напис або малюнок.

Ідея створити такий незвичайний експонат виникла у Ханса Мартіна Фляйшера близько десяти років тому. Мешканець Німеччини хотів донести до людей суть політичних подій у Берліні, тому він зробив копію з пінопласту, вдвічі меншу за оригінал, і подорожував з нею Європою. Пізніше Ханс вирішив дещо змінити концепцію проекту на більш інтерактивну, щоб люди самі могли брати участь у розмальовуванні стіни.

Зараз Ханс приїхав до України, тому що події в нашій, зараз насильно розділеній країні, досить схожі. До того ж він вирішив відзначити відразу дві події: 25-ту річницю падіння стіни в Берліні й річницю Революції Гідності в Україні. За його словами, копія Берлінської стіни має нагадувати європейцям, що історія становлення миру ще не закінчена. «Я вважаю, це дуже важливий символ. У 80-ті роки мені було 26, коли стіна впала, але перед цим всі говорили, що це все надовго, можливо, більше, ніж на століття. Тому ніхто не очікував, що стіна, яка розділяла Німеччину, зруйнується так швидко. Саме тому для мене особисто це найважливіший досвід у житті», — говорить Ханс Мартін Фляйшер. Удома у Ханса, за його словами, є три оригінальні шматки стіни, яка роз’єднувала до кінця 80-х років дві німецькі держави — ФРН та НДР.

Німецький гість уже не перший рік подорожує світом із цією інсталяцією, і кожного разу, коли опиняється в новій країні, спускає її на воду. За словами мандрівника, у своїй ідеї він бачить певний символ. Вода, на його думку, об’єднує все на цьому світі. І те, що вчора здавалося нереальним, із плином часу, що схожий на течію річки, стає цілком до снаги людям. У випадку з Україною Ханс упевнений, що перешкоди, які існують сьогодні на шляху до миру, рано чи пізно зруйнуються. У нашій країні Ханс відвідав військовиків у Слов’янську, побував у Києві, а відразу ж за Дніпропетровськом будуть Одеса та Ужгород.

Вперше Ханс побував у нашій країні п’ять років тому. В зимовому Дніпропетровську свою інсталяцію він вперше встановив на лід, а не спустив на воду. Під час спуску мешканець Берліна відмовився від допомоги, пославшись на «чистоту експерименту», оскільки це проект однієї людини.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати