Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Зелений» старт

Ландшафтники-волонтери розпочали озеленення Києва — із Маріїнського парку та газонів біля Національного художнього музею України
16 квітня, 10:48
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

Перший етап добровільного відновлення зелених насаджень розпочався у центрі столиці. Нагадаємо, ще у лютому ландшафтні дизайнери оголосили про свою ініціативу щодо відновлення центру Києва після подій Майдану за власні кошти та своїми силами. Отримавши необхідні дозволи від КМДА, розпочали роботу. Спочатку були в Маріїнському парку, саджанці сюди волонтери привезли ще о восьмій ранку минулої п’ятниці. Близько 80 кущів туї висадили на клумбі біля фонтану, що поблизу центрального входу. Квіти з’являться тут пізніше, коли дозволятиме погода.

Організаторка ініціативи Ольга Камолікова розповіла, що зголосилися допомагати ландшафтні дизайнери та компанії з Києва, Донецька, Харкова, Львова. Лише у перший день акції засукати рукава та стати до роботи прийшли працівники близько десяти компаній, що займаються квітникарством та садівництвом. Охочі допомагати приходили і під час робочого процесу. Запитували, що треба, у якій кількості та коли.

— Ми не рахуємо, у скільки це нам обійдеться, навіщо? Викопали на своїх ділянках рослини, привезли і садимо, — розповідає ландшафтний дизайнер Ольга Чаус, компанія якої привезла туї. — Тут працюють наші співробітники, за один день ми все не закінчимо, вистачить роботи на суботники ще не одного тижня. Далі будемо розбивати тут квітники, висаджувати кущі, насамперед треба пересіяти газони, вони чи не найбільше постраждали. Ще нам доручили впорядкувати клумбу на спуску на вулиці Грушевського. І непогано було б, якби кияни перестали, вибачте, красти. Я тепер розумію зеленбудівців, коли в них опускаються руки, бо висаджуєш, а вранці цього вже немає.

До речі, Державна екологічна інспекція підрахувала, яких збитків завдали акції антимайдану Маріїнському паркові, що вважається пам’яткою садово-паркового мистецтва. Ця сума сягає шести мільйонів гривень. Сюди зараховано засмічення території, руйнування елементів зовнішнього дизайну парку, утрамбовування грунту, пошкодження дерев тощо. Ці дані передали до органів МВС для відкриття кримінальної справи.

Тому у «Київзеленбуді» нині раді будь-якій допомозі. Головний інженер «Київзеленбуду» Печерського району Михайло Здольник розповідає, що зважаючи на невеликий цьогорічний бюджет, будь-які ініціативи від громадськості зараз на часі: «Ми не підраховували, наскільки ця допомога суттєва, але раді, що люди небайдужі й дають свої рослини. Ми теж працюємо, сіємо газони, парк відновлюватимемо поступово, за можливостями, спочатку висадимо зелені насадження, а доріжки відновимо трохи пізніше».

Попрацювати волонтерами зголосилися і студенти Київського коледжу будівництва, архітектури та дизайну. Їм дісталася ділянка, де ще стоять свічки та лежать квіти. Дизайнери кажуть, що однозначно виділять місця загиблих героїв, поки не визначилися як саме.

Ще одна ділянка для добровільного облагородження - галявина біля Національного художнього музею, якому теж трохи перепало після майданівських подій. Ландшафтний дизайнер Юлія Поцелуйко, яка координує роботу на цій території, розповідає, що спочатку впорядкують газони, а потім висадять багаторічні кущі та квіти обабіч галявини. Зроблять усе так, щоб лишився вільний простір для проведення пленерів чи інших мистецьких акцій, які організовує музей. Ландшафтники радіють, що теперішні погодні умови сприяють висаджуванню рослин. І всі, як один, кажуть, що готові працювати стільки, скільки знадобиться.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати