Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Та, що перемогла соціалізм

10 квітня, 09:59

Історична роль Маргарет Тетчер полягає в тому, що вона першою показала, як демонтувати соціалізм. Вацлав Гавел колись мені казав: дивна річ — написано стільки книжок про те, як перейти від капіталізму до соціалізму, але немає жодної книжки про те, як здійснити зворотний перехід. Ось якою була мрія людства щодо цієї безглуздої ідилії.

Тетчер прийшла до влади, коли в Англії була цілковита розруха. Япригадуюзиму1978—1979 років— Winter of discontent. Світлофори не працювали, лікарні не працювали, морги й кладовища не працювали, вся Англія стояла. Була влада профспілок — настала та сама диктатура пролетаріату. Інфляція зашкалювала за 18 відсотків.

Народ озвірів — і проголосував за найрадикальнішу людину в тодішній англійській політиці. За нормальних часів Тетчер навряд чи обрали б — навіть у консервативній партії вона представляла меншість. Але в крайній ситуації потрібна була людина, якій стало б волі виправити ситуацію.

І вона навела лад: зламала хребет профспілкам, відрегулювала економіку й знайшла способи демонтувати соціалізм. Адже це вона винайшла ідею приватизації — до неї ніхто цього не пробував і ніхто про це не говорив. До неї консерватори приходили до влади після лейбористів і розводили руками: з цим нічого не можна зробити, you cannot unscramble the eggs. Але вона знайшла спосіб «перетворити омлет назад на яйця».

Її значення неоціниме не лише для Англії — цей приклад подіяв на весь світ, і необхідність повернутися до ринку стала загальновизнаною. До неї приватна власність вважалася мало не проказою. «Усе зло в світі від приватної власності», — говорили нам соціалісти. Ми, хто пожив у Радянському Союзі, розуміли, що все це нісенітниця, але тутешні люди не розуміли! Я пам’ятаю, як у передвиборну кампанію Тетчер пояснювала, як їй удасться, скоротивши податки, забезпечити нормальне функціонування економіки: вона креслила два пироги й втлумачувала, що маленький шматок великого пирога більший, ніж великий шматок маленького пирога. Уся Англія сиділа й чухала потилицю.

Важливо, що вона показала успішність ринкової економіки саме в ті роки, коли радянська система буксувала, наростала її структурна криза. Це був контраст — не капіталізм загниває, а соціалізм.

У міжнародній політиці вони з Рейганом працювали в парі. Вони провели модернізацію збройних сил, чим викликали необхідність гнатися за всім цим, а гнатися СРСР уже не міг — він і так дихав на ладан. Радянські керівники раптом зрозуміли, що безнадійно відстають з військового погляду, а для них це було смерті подібно — вони стояли твердо до тих пір, поки півсвіту їх боялося й тряслося. А щойно перестали бути реальною загрозою — все закінчилося.

У краху радянської системи Рейган і Тетчер зіграли величезну роль.

(grani.ru)

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати