Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мішель ТЕРЕЩЕНКО: «Для мене, як для українського європейця і європейського українця, важливо показати людям, що навіть маленьке місто в Україні може жити, як у Європі»

Перше інтерв'ю як переможця виборів міського голови Глухова
26 жовтня, 19:38
МІШЕЛЬ ТЕРЕЩЕНКО

Після того, як стало відомо про перші результати виборів в Глухові, ми зв’язалися з Мішелем Терещенком, щоб розпитати його про відчуття від перемоги і, звичайно ж, про плани.

— Я вдячний усім моїм друзям, які мене підтримували. Для нас це перший крок і новий досвід, адже ми не є політиками. У нас працювала команда волонтерів — ми не купували жодного голосу і не платили за роботу на виборах жодній людині. Цим волонтерам я зобов’язаний таким високим результатом на виборах, адже вони стежили за всіма провокаціями, фіксували всі фальсифікації, були активними та професійними. Мені приємно, що я працюю з такими людьми і вітаю з перемогою всю нашу команду.

Також хочу окремо подякувати газеті «День», яка демонструвала, що ми в Глухові не ізольовані від усієї України, а у нас є друзі, готові допомогти. За останні декілька тижнів «День» підготував ряд резонансних матеріалів про наше місто — це було фантастично. І якщо зараз продавати вашу газету в Глухові, вона матиме дуже великий успіх, адже люди хотіли читати всі інтерв’ю і статті, які виходили у вашій газеті.

Ми навіть здивувалися такому високому результатові — 65%, хоча раніше і бачили масову підтримку серед глухівчан. Всі ці люди хочуть змін, і нам обов’язково потрібно їх проводити. Наш пріоритет зараз — показати, як швидко, ефективно й рішуче ми можемо це робити.

Для мене як для українського європейця і європейського українця важливо показати людям, що навіть маленьке місто в Україні може жити як в Європі. І якщо я не можу очистити місто від корупції, залучити інвестиції і запропонувати перспективи, це говоритиме про те, що ніхто це зробити не може. Тому на мені дуже велика відповідальність — потрібно зробити все це швидко й успішно, інакше люди можуть повністю втратити надію на зміни.

ВИБОРЧИЙ ШТАБ МІШЕЛЯ ТЕРЕЩЕНКА ПРОВОДИВ ПАРАЛЕЛЬНИЙ ПІДРАХУНОК ВИБОРЦІВ, ЯКІ ПРИЙШЛИ НА ДІЛЬНИЦІ

Перед виборами проти вас була розгорнута безпрецедентна брудна кампанія, яка в підсумку не спрацювала. Чому?

— У всьому «чорному піарі», спрямованому проти мене моїми конкурентами, завжди писали, що моя команда — «дитячий садок», а я йду на вибори без досвідчених людей. І вони дійсно так думали. Наприклад, за два дні до виборів на ТБ міський голова Бурлака говорив, що він однозначно переможе. Газета «Данкор-Сумы», яка любить транслювати думку Деркача, напередодні виборів давала статистику, за якою Бурлака мав 50% підтримки, а я — 20%.

Їхня команда думала, що ми не бачимо, як вони діють, що ми швидко не відповідатимемо на їхні фальсифікації і провокації, тому вони зможуть легко виграти вибори. Але ми швидко реагували на кожну їхню провокацію, що стало для них сюрпризом. Наприклад, СБУ в Сумській області допомагала нам боротися з підкупом виборців-студентів. У результаті, наші конкуренти не змогли сфальсифікувати вибори так, як вони це планували.

Як ви оцінюєте ситуацію в міській раді? Чи буде у вас більшість, щоб почати проводити зміни в місті?

— Так. Звісно, ще зарано говорити про те, як місцеві депутати працюватимуть, але ніхто не готовий «вмирати» за Андрія Деркача, навіть серед членів «Волі народу». Окрім, звісно, панів Бурлаки й Гриба, які його захищатимуть до кінця. Але решта депутатів, думаю, — це люди, які хочуть, щоб Глухов був багатим, красивим. Для них цікавіше працювати на майбутнє, а не захищати людину, яка вже не матиме такого великого впливу в місті.

А що стосується виконавчої вертикалі? Не боїтеся саботажу?

— Наприклад, у прокуратурі людина, яка порушувала проти мене та моєї команди п’ять політично мотивованих кримінальних справ, має відповідати згідно із законом. Але тепер це питання рівня Президента — це не компетенція мера.

Що стосується саботажу, то чиновники цього не робитимуть, адже понад 65% підтримки — це чималий результат. Тому це був би опір не одній людині — це був би опір місту й громаді. Я думаю, у Президента немає бажання це підтримувати, не почувши голосу й бажання народу. А ми покажемо йому, чого хочуть люди. Зараз нам треба продемонструвати, що ми можемо очистити наш дім, відправити до в’язниці людей, які мають сидіти, адже в Україні так чинили дуже мало, а нам треба показати, що це можливо. І для всього цього нам потрібна допомога держструктур. Для цього в найближчий тиждень я буду в Києві й попрошу особисто Президента надати нам допомогу виконавчій вертикалі влади, щоб очистити місто й область.

Чи чекаєте ви, що Деркач спробує домовитися або підкупити вас або депутатів?

— Певна річ, Деркач спробує купити деяких депутатів, але всіх йому купити не вдасться. Щось подібне вже сталося на обласному рівні з партією «Батьківщина», «Радикальною партією» і «Свободою». Але я не думаю, що місцеві депутати на це погодяться, адже вони мають розуміти, що краще для міста. Я вірю, що це люди, які хочуть брати участь у розвитку Глухова.

Зараз у нас є більшість з майбутніх депутатів від «Партії простих людей», «Самопомочі», «За Україну!», «УКРОПу», «Батьківщини» й «Радикальної партії». Разом з ними у нас є можливість проводити реформи й впроваджувати зміни, яких люди довго не чекатимуть.

Які ваші плани на найближчий час на посаді глухівського міського голови?

— Ми розуміємо, що за останні роки в місті був високий рівень корупції, коли пан Бурлака був мером. Тому його команда зробить усе, щоб ми не могли знайти підтвердження й сліди порушень. Ми чули, що одразу після виборів у кабінеті нинішнього мера відбувалося знищення важливих документів.

Наше завдання на найближчий час — провести аудит і продемонструвати громадськості інформацію про те, де були факти порушень, корупції тощо. І до цієї роботи ми будемо залучати активних глухівчан, які прагнуть змін.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати