Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дивний вечір на вулиці Димитрова

18 грудня, 15:42

Минулими вихідними в Києві відбувся найбільш, мабуть, оригінальний концерт сезону.

Оригінальним він був у першу чергу через місце проведення: басейн «Олімп» на вулиці Димитрова, неподалік від планетарію. Так, саме басейн.

На такі експерименти агенція «Ухо», котре проводить по місту серію концертів «Архітектура голосу», йде цілком усвідомлено, зламуючи звичний концертний простір. Вони тут вбивають одразу двох зайців: залучають  більшу авдиторію і дають музиці нове середовище, котре в свою чергу створює можливість для інакшого погляду на саму музику.

Концерт називався Ave Maris Stella (maris stella перекладається з латини як «морська зірка») і складався з хорових творів Викторії Полевої на тексти з "Божественної комедії" Данте a cappella й музики часів раннього італійського Середньовіччя. Виконували - змішаний хор "Ніка" під керівництвом Оксани Нікітюк і дует 12-річних скрипалів Іллі Бондаренка та Тетяни Жмендак "Two violins" (виступав на спеціально побудованому помості). Глядачі сиділи на балконі, де було відчутно жарко, довкола басейну, а в самому басейні  плескалися півтора десятки сміливців, котрим, думаю, решта публіки більшої чи меншою мірою мала б заздрити. 

Це була гра: не тільки музики, але й з музикою, і зі слухачем. Гладь води  мерехтить під ногами в музикантів, німфи в купальниках плещуться під  розмірений релігійний гімн, голомозий хлопець у чорних окулярах  занурюється на дно з початком кожної нової п’єси - все це створювало  атмосферу видіння, легкої галюцинації наяву. І тут немає жодної суперечності – адже музика сама по собі і є найбільшим фантазмом з усіх, які наснилися людству, найдивнішою річчю, винайденою за всю нашу історію. 

Дмитро ДЕСЯТЕРИК, «День». Фото – Костянтин Стрілець, Тетяна Мілованова-Губанова

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати