Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Небезпечний прецедент

Історія з пікетуванням Міноборони і перекриттям одного з центральних проспектів столиці «Айдаром» - привід задуматися всім
30 січня, 17:33
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

В диму війни легко маніпулювати інформацією. Звичайно, таких випадків було б суттєво менше, якби інформаційна політика влади була побудована на максимальній відвертості. Це не означає «злив» секретів, це означає своєчасне пояснення фактів або інформації, про що вже відомо навіть пересічному громадянину. Без цього громадяни та військові самі беруться трактувати і пояснювати. Особливо, коли ситуація знаходиться на межі напруги.

29 січня в ЗМІ з’явилась інформація про те, що 24-й окремий штурмовий батальон «Айдар», який офіційно підлеглий Міністерству оборони і діє на Луганщині в складі підрозділів АТО, розформували. Екс-комбат «Айдару» Сергій Мельничук, нині депутат Верховної Ради, так пояснив ситуацію: «Батальон розформували три дні назад. За документами його вже не існує. При цьому міністр оборони і начальник Генштабу кажуть, що вони такий наказ не підписували». Мельничук закликав пікетувати Міністерство оборони, що і відбулося зранку 30 січня, коли бійці згаданого батальйону перекрили Повітрофлотський проспект. Вони аргументували це тим, що, за їх словами, Сергія Мельничука не пустили до МОУ. З будівлі відомства вийшов його представник генерал-лейтенант Аскаров, який намагався пояснити, що ніякого розформування не відбулося, а лише замінили печатку «Айдару», яка начебто втрачена. Розгорілась бранка, в якій пролунав потік звинувачень з вуст Мельничука, який пояснив, що печатка в Луганській області. Аскаров повернувся до будівлі Міноборони.

Пізніше прес-служба батальйону повідомила, що чутки про розформування не відповідають дійсності, адже «Айдару» лише змінили номер військової частини з В0624 на В2950 внаслідок втрати печатки. Так чи інакше, ця історія з пікетуванням Міноборони і перекриттям одного з центральних проспектів столиці натякає на багато чого. Принаймні на те, що вивести військових на вулиці реально. В цьому плані такий прецедент є небезпечним. Поки ж на Донбасі продовжуються запеклі бої. На деяких ділянках фронту ситуація висить на нитці, а в Києві перекривають проспекти. Можна сказати одне – не на часі такі експерименти.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати