Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Більше половини житлових комплексів, що будуються в Україні, стикаються з земельними спорами

24 квітня, 13:49

54% житлових комплексів, які зараз зводять в Україні, мають судові процеси щодо землі, а деякі забудовники забувають продовжити оренду землі або навіть розпочинають будівництво без належних дозволів. Про це пише УНН із посиланням на дані Опендатабот.

Деталі

Наразі 54% житлових комплексів, які будуються в Україні, стикаються із судовими процесами по земельних ділянках. Однак, це не єдині виклики при покупці квартир у новобудовах: деякі забудовники невчасно продовжують оренду землі, а інші розпочинають будівництво без відповідних дозволів.

У 214 з 400 новобудов, які були проаналізовані, існують судові спори стосовно землі. Також, у 22 житлових комплексах забудовники не продовжили оренду землі, а в 9 комплексах в реєстрі речових прав немає даних про відповідність земельної ділянки забудові.

Відсутність будь-яких дозволів, прав на землю або неправильне землевикористання на момент, коли зводять новобудову, — це простір для корупції тоді, коли будівлю вводитимуть до експлуатації, або навіть пізніше, коли люди вже будуть в неї жити. Адже вирішити такі проблеми законним шляхом потім, коли люди вже вклали свої гроші, майже неможливо. Наразі головні ризики ми вбачаємо саме у землі, тож перше дослідження зосереджено саме на цих питаннях

- каже Олексій Іванкін, засновник Опендатаботу.

Нагадаємо

За даними Міністерства економіки України, у 2023 році місцеві громади заробили 1,6 мільярда гривень від продажу та оренди комунальної нерухомості та землі через онлайн-аукціони. Найактивнішими були Золотоноша, Балта та Київ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати