Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи спрацює нідерландська традиція консультацій

Експерти «Дня» про очікування від головування Нідерландів у ЄС
05 січня, 14:04
Марк Рютте, прем'єр-міністр Нідерландів / Фото Reuters

З початку цього року головування в Європейському Союзі на півроку перейшло від Люксембургу до Нідерландів. У програмі, яка розміщена на сайті, зазначається, що Нідерланди зосередяться на важливих для європейських громадян і бізнесу питаннях, сприянні створенню робочих місць та економічному зростанні через інновації та зв'язки з громадянським суспільством.

«Нідерландська традиція консультацій і співпраці може багато чого досягти в Європі»

«Інновації, зростання і робочі місця в першу чергу. Для цього Європа потребує більш зважених і спрощених правил, які застосовуються для всіх держав-членів. Це дозволить скоротити бюрократію і витрати громадян, компаній і державних органів.

Важливо, щоб громадяни та організації громадянського суспільства відчували зв'язок з Європою, і вони це відчуватимуть, якщо бачитимуть, що ЄС досягає результатів, які важливі для них, і якщо вони розумітимуть, як ЄС працює.

У Європі ми разом є сильнішими. У нашому союзі нас більше об'єднує, ніж роз'єднує. Це стосується торгівлі, навколишнього середовища, клімату, енергії і,що не менш важливо, нашого миру, безпеки і процвітання. Нідерландська традиція консультацій і співпраці може багато чого досягти в Європі», - наголошується в дуже короткій програмі головування уряду Нідерландів.

Окремо також будуть регулюватися питання антиросійських санкцій, безвізового режиму України і Грузії, а також захисту від кіберзлочинності. У своїй програмі Нідерланди також відзначили намір просувати заходи на рівні ЄС тільки в разі, коли вони будуть більш ефективними, ніж політика на національному рівні.

«Наше завдання на наступні шість місяців - допомогти зберегти курс ЄС», - заявив міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс у листі до парламенту, присвяченому головуванню. За його словами, Нідерланди сприятимуть збереженню єдності та пошуку спільного рішення щодо ключових питань у Європейському Союзі.

Нагадаємо, що під час свого виступу перед студентами Нідерландів Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна покладає великі надії на президентство Нідерландів у ЄС. «З 1 січня 2016 року у нас будуть дві важливі події. Перша – це початок президентства Нідерландів в ЄС. Ми покладаємо дуже великі надії на прогрес. По-друге, глибока і всеосяжна зона вільної торгівлі України з ЄС. Хочу використовувати дуже ефективно ці півроку. У нас були дуже ефективні переговори вчора і сьогодні, ми отримали пропозицію відкрити економічну місію у нідерландському посольстві в Києві, щоб домогтися найбільшої ефективності. Нідерландські інвестиції і нідерландський бізнес, який зараз в Україні, – це дуже велика компанія, це величезні перспективи», - цитують ЗМІ слова Порошенка.

«День» звернувся до українського і голландського експертів із проханням прокоментувати очікування країн від головування Нідерландів.

«Очікуємо, що під час головування Нідерландів в ЄС тема мирного врегулювання ситуації на Східному фланзі Європи залишатиметься пріоритетом безпекових тем»

Ганна ГОПКО, голова Комітету Верховної Ради України із закордонних справ:

- Очікуємо, що під час головування Нідерландів в ЄС тема мирного врегулювання ситуації на Східному фланзі Європи залишатиметься пріоритетом безпекових тем. ЄС проявлятиме єдність в питанні санкцій.

Окрім того, велику увагу буде присвячено мистецьким заходам, розвитку культури та науки. Українські науковці, студенти мають нові можливості після ратифікації «Горизонту 2020». Також важливо працювати з аналітичними центрами.

До квітневого референдуму треба проявляти щодня проактивну позицію, здійснюючи моніторинг преси, активно працюючи з діаспорою. Важливо продемонструвати нідерландцям досягнення України в реформах. 2016 року ми відзначатимемо 25-річчя незалежності, 100-річчя «Щедрика». Нам треба частіше в ЄС демонструвати надбання тисячолітньої історії, займатися промоцією культурних надбань від творів художнього мистецтва, скульптур Пінзеля до сучасного кіно. Наступного тижня в Києві будуть нідерландські журналісти, вони спілкуватимуться з депутатами, громадськими діячами. Програми обміну серед молоді активно мають впроваджуватися.

«Очевидно, що нинішнє головування в ЄС, швидше за все, буде найскладнішим для Нідерландів»

Сейбрен де ЙОНГ, стратегічний аналітик, Гаазький центр стратегічних досліджень:

Очевидно, що нинішнє головування в ЄС, швидше за все, буде найскладнішим для Нідерландів у порівнянні з попередніми. Навряд чи можна очікувати, що ми побачимо «зростаюче відчуття союзу» всередині ЄС. Скоріше, якщо висловитись просто, мета головування полягатиме в тому, щоб «триматися всім разом». Ключові питання: криза біженців, Шенгенська зона вільного пересування, Туреччина, можливий Brexit, референдум щодо Угоди про асоціацію ЄС з Україною, загроза тероризму в Європі і збереження санкції проти Росії.

«Навіть якщо нідерландці скажуть «ні», то Угоду про асоціацію можна анулювати тільки у випадку одностайності серед держав – членів ЄС»

Референдум щодо Угоди про асоціацію України є каверзним. Цілком очевидно, що він припадає на поганий час для Нідерландів, враховуючи, що ми зараз перебуваємо за кермом усього Союзу. Результат референдуму буде дійсним лише тоді, коли в ньому візьме участь щонайменше 30% виборців, які мають право брати участь у виборах. Голландський уряд ще не заявив, що буде робити, якщо більшість скаже «ні» Угоді про асоціацію між ЄС та Україною. Він зараз займає нейтральну позицію. Однак слід звернути увагу на такий важливий момент. Навіть якщо нідерландці скажуть «ні», то Угоду про асоціацію можна анулювати тільки у випадку одностайності серед держав – членів ЄС. А це, звичайно, дуже малоймовірно.

«На жаль, вся історія з референдумом використовується невеликою групою людей, які не люблять ЄС»

Ситуацію з викраденими картинами слід розглядати як благо для «табору ні». Звичайно, вони будуть наголошувати на корупції в Україні і наводитимуть епізод із викраденими картинами для зміцнення своїх аргументів, щоб голосувати проти угоди. На жаль, вся історія з референдумом використовується невеликою групою людей, які не люблять ЄС, і так сталося, що вони використовують Угоду про асоціацію Україна – ЄС  як причину, щоб довести свою точку зору. При цьому вони тягнуть вниз весь народ із собою (тобто Україну), який просто хоче кращого майбутнього.

Що стосується MH-17, як я зрозумів, дослідницька група Bellingcat звузила коло підозрюваних у скоєнні цього злочину до близько 20 росіян. Якщо трибунал буде створено у будь-якій формі, то малоймовірно, що Росія буде співпрацювати. Остання спроба Нідерландів створити трибунал через РБ ООН не вдалася. Тепер розглядаються  альтернативні варіанти створення трибуналу, або з допомогою ГА ООН, або за межами ООН із країнами, яких зачепила ця авіакатастрофа.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати