Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / КУЛЬТУРА

17 жовтня, 00:00

Музика в цифровому форматі

Легендарна рок-група Led Zeppelin планує потішити прихильників можливістю придбати їх музику в цифровому форматі, пише newsru, посилаючись на The Guardian. З 13 листопада треки з усіх восьми студійних альбомів Led Zeppelin з’являться в каталозі iTunes і на інших подібних сервісах. Група Led Zeppelin підписала контракт із телекомунікаційною компанією Verizon, клієнти якої отримають можливість купувати рінгтони пісень команди. Нагадаємо, у вересні колектив оголосив про возз’єднання для того, щоб 26 листопада дати єдиний концерт, присвячений пам’яті фундатора Atlantic Records Ахмета Ертегуна, який помер минулого року. 2 листопада група планує випустити збірку кращих пісень Mothership на двох дисках. Група Led Zeppelin була заснована 1968 року колишнім гітаристом колективу Yardbirds Джиммі Пейджем. Їх перший альбом, названий на честь самих себе, став однією зі знакових подій у світі музики. Відома своїми хітами Stairway To Heaven і Whole Lotta Love група продала більш ніж 300 млн. копій альбомів в усьому світі. Колектив припинив своє існування 1980 року після несподіваної смерті ударника Джона Бонема. Решта учасників Led Zeppelin збиралася лише одного разу — 1985 року — для виступу на концерті Live Aid у Філадельфії.

Іконовишивка

У Музеї гетьманства проходить перша персональна виставка Наталії Гребельник, вишивальниці з Броварів. Вона лікар за освітою, захопилася вишивкою хрестиком порівняно нещодавно — 2002 року. Роботи Наталії Гребельник — головним чином ікони, тому своє мистецтво вона визначає як іконовишивку. «Це стан моєї душі, її відображення в даний момент часу, в кожній роботі ви можете побачити її частинку», — говорить Наталя Гребельник про свої вишивки. Серед них — «Богоматір Володимирська», «Богоматір Феодорівська», «Богоматір Зарваницька», «Святий Серафим Саровський». Є і вишиті репродукції відомих картин («Мадонна Бенуа» Леонардо да Вінчі), а також пейзажі — види Києво-Печерської лаври, повідомляє Оксана ЛАМОНОВА.

Самба — культурне надбання Бразилії

Про це повідомив Інститут національної історичної спадщини країни. «Була проведена величезна дослідницька робота — написані цілі книги і дисертації», — сказав президент інституту Луїс ді Алмейда. За його словами, йдеться про офіційне визнання трьох різновидів ритмів і танцю, що став справжньою «звуковою доріжкою» всесвітньо відомого карнавалу в Ріо-де-Жанейро. Раніше статусу культурного надбання вже удостоїлася так звана «самба ді рода» — народна «прародителька» самби з північно-східного штату Байя. Цей танець, що вважається примітивним, бере свій початок від музики чорношкірих рабів, повідомляють РІА «Новости». Португальські колонізатори почали активно доставляти африканських рабів на територію Бразилії в XVI ст., коли знадобилася робоча сила для обробітку плантацій цукрової тростини. Вони свідомо поміщали разом представників різних племен. Це мало б ускладнити їх спілкування і викликати непорозуміння. Проте на цьому строкатому етнічному грунті виникли капоейра — суміш танцю і бойового мистецтва — і «самба ді рода», що вбрала в себе елементи музичної культури багатьох африканських племен. Саме «самба ді рода» була привезена до Ріо-де-Жанейро на початку XX століття вихідцями з бразильського північного сходу. Вже в Ріо ускладнився музичний і ритмічний малюнок танцю, і самба отримала той вигляд, в якому її знають у всьому світі як музику бразильського карнавалу.

«Останній шанс» Хоффмана

Відомий американський кіноактор розпочав зйомки романтичної комедії. У фільмі «Останній шанс Харві» його партнеркою по фільму стала британська актриса Емма Томпсон. Оглядач газети The Times зазначає, що і Хоффман, і Томпсон, обидва двічі лауреати премій «Оскар», погодилися грати у маловідомого режисера, який знімає свій тільки другий фільм. Сценарист і режисер «Останнього шансу» — 36-річний британець Джоель Хопкінс, який зняв 2001 року дебютну повнометражку «Стрибни завтра». Ця картина сподобалася свого часу Еммі Томпсон, і, отримавши текст сценарію другого фільму Хопкінса, вона рекомендувала його Дастіну Хоффману. Актор так пояснив свій інтерес до цього проекту: «Мене приваблювали три речі: свіжий матеріал, персонаж, якого я ще не грав, і люди, з якими мені хочеться працювати разом». Зйомки картини про романтичну пригоду немолодого американця, що приїхав до Лондона на весілля дочки, вже розпочалися в британській столиці і триватимуть сім тижнів. Фільм вийде на екрани наступного року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати