Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Здається? – То хрестись!»

Кілька знаків особистого позитиву
14 травня, 17:22
ВОЛОДИМИР СЛЕПЧЕНКО, «ТАРАС ШЕВЧЕНКО», 2011 р. / ФОТОРЕПРОДУКЦІЯ АНДРІЯ КРИМСЬКОГО

І знову про Шевченка!

Здається, Тарас Григорович пророцтвує в Подражанії Осії «Погибнеш, згинеш, Україно...». Здається?

Здавалось!

Здавалося, совок ніколи не закінчиться, клонуючи себе вже в нових генераціях бюрократичних нероб і хабарників.

Здавалось, українське ніколи не стане модним, адже його репрезентують пристосуванці, політичні хамелеони, професійні патріоти, що викликають огиду навіть у «своїх».

Здавалося, падіння помаранчевої енергії в болото совкової бюрократії, за якою стоїть олігархат, що навчився на цьому болоті будувати палаци, — незворотно.

Здавалося, втрата територій культури, профанація мистецької школи у стилі поплавщини, попсолізація — вженуть у невиліковну депресію.

Здавалося, втрата дієздатного війська, а натомість розмноження фіскальних та каральних органів — зацементує авторитаризм януковощів назавжди, і переросте він у тиранію.

Здавалось... здавалось... здавалось...

Колись у хаті Марії Оксентіївни Приймаченко, у поліській Болотні, від старенької сусідки почув оте «Що, здається? — То хрестись!»

Хрещусь і в реалі, і метафорично. І знову відкриваю українську Біблію — «Кобзар», і вже Подражаніє голосом Держителя гримить: «...всюди вас найде правда-мста»!

На правдиву помсту здатні сильні духом, просвітлені, свідомі офірою власним життям. Царство їм Небесне! Жорстоко це прозвучить, знаю, але багато хто з нас забобонно міркував «Без жертв свободи не буває». Кров, що пролилась на бруківку Грушевського та Інститутської, яку всотали гнідинські сніги, що продовжує литись і зрошує порепані асфальти Слов’янська і Маріуполя, — це страшна офіра. Це позитивний каталізатор (за хімічною термінологією), що прискорює процес реакції суспільства «в сотні і навіть тисячі разів».

Відбувається кристалізація суспільства, формується політична нація. Старий канон брехні і політичного цинізму з боями капітулює. Витворюються нові канони особистих відповідальностей, з яких повстає ландшафт громадянського суспільства.

Всього кілька знаків особистого позитиву:

Нова українська драма стає символом свободи. В Росії нову драму і вербатім в цей же час забороняють, а в нас вони стають джерелом нового, живого, актуального театру.

У маршрутках стихійні віче пасажирів вимагають вимкнути радіо «Шансон».

Відміняють гастролі кремлівських артистів-підписантів — публіка їх ігнорує.

Мистецький хутір Обирок на фестиваль хліба збирає художників, музикантів, ІТ-шників, хіпстерів, націонал-кришнаїтів, які після посівної записуються в Національну гвардію.

Андрій Єрмоленко малює плакат фестивалю «ШЕВЧЕНКО про ROCK», який, я вірю, нам вдасться провести 28 червня на НСК «Олімпійський».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати