Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові перепоховали понад півтисячі жертв комуністичного режиму

03 лютого, 16:05

Сьогодні, 3 лютого, на Личаківському цвинтарі у Львові перепоховали останки 511 в’язнів пересильної тюрми №25. Близько 70 із них були діти. Тіла були ексгумовані з території будівництва Меморіального музейного комплексу "Територія терору" та земельної ділянки в садовому кооперативі "Світоч" (6-ий Топольний провулок у Львові).

Пересильна тюрма №25 діяла на території Львова з 1944 до 1955, виконуючи роль концентраційного табору, куди звозили засуджених в повоєнний час людей. Тут формувались ешелони, які відправлялись до концтаборів "ГУЛаг".

Під час проведення розкопок були виявлені жіночі скелети та скелети маленьких дітей. Фахівці зазначили, що їм вдалось виявити велику кількість немовлят, що поховані разом з жінками. Усі були поховані в дерев'яних ящиках, часто по декілька людей в одному. Разом із скелетами знаходили ампули від ліків та металеві бирки з номерами ув’язнених. В деяких були виявлені сліди трепанації черепа.

Усього похоронили 100 повністю заповнених трун. В одну домовину клали по кілька ексгумованих останків. Церемонію перепоховання провели представники різних конфесій.

Павло ПАЛАМАРЧУК, Львів, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати