Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Ужгороді відкрито виставку робіт політичної карикатури

03 жовтня, 16:01
Фото Василя ІЛЬНИЦЬКОГО

Інститут світової політики привіз до Ужгорода міжнародну виставку політичної карикатури, мета якої - представити політичну карикатуру як жанр та продемонструвати роботи видатних майстрів з Чехії, Польщі, України, США, Грузії, Словаччини та Угорщини як інструмент політичної дії. Виставку змонтовано просто неба у центрі міста, на одній із найзатишніших площ – Є.Фенцика.

Ужгород – п’яте місто після Києва, Харкова, Дніпропетровська та Одеси, де розгорнуто цю експозицію. У ній  представлено кілька десятків робіт видатних світових майстрів цього популярного та, водночас, не надто шанованого сильними світу цього, жанру образотворчого мистецтва.

Експозицію складають рисунки одного з найвідоміших карикатуристів США, засновника глобального синдикату карикатуристів CagleCartoons Деріла Кейгла, володаря кількох професійних премій, чиї роботи залюбки вміщують провідні видання, у тім числі й «День», нашого співвітчизника Олега Смаля, найповажнішого польського карикатуриста, автора понад 15 тисяч ілюстрацій Анджея Млєчка, найоригінальнішого чеського художника-ілюстратора, автора малюнків до видання Respekt Павла Рейзенауера, визнаного угорського майстра Чобо Варги, найвідомішого політичного карикатуриста Словаччини, який нині працює у газеті SME - Мартіна Шутовца, відомого грузинського майстра Георгі Гемезардашвілі.

Тематика робіт відображає актуальні питання нашого сьогодення – загарбницьку політику Росії щодо України та Грузії, глобалізацію світу, корупцію як явища, котре присутнє тією чи іншою мірою в кожній країні, екологічні проблеми. Як твердять організатори виставки, одним з ключових чинників цього проекту є об’єктивність, а вибір карикатур відображає політичний погляд на сьогочасні суспільні проблеми.



Цей проект продовжує традицію щорічних виставок політичної карикатури, історія яких сягає 2010 року. Вона подолала 27800 км. та побувала у 24 містах «Вишеградської четвірки» і Грузії. За сприяння «небесної канцелярії», яка дарувала цими днями Ужгороду чудову сонячну погоду, її радо відвідують сотні містян, котрі звикли у вихідні дні знаходити час і для інтелектуальної поживи.

Василь ІЛЬНИЦЬКИЙ, Ужгород, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати