Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Угорська отримала статус регіональної у місті на Закарпатті

07 вересня, 19:32

У п’ятницю, 7 вересня, відбулася сесія Берегівської міської ради. З-поміж іншого, депутати проголосували за надання угорській мові статусу регіональної в місті Берегово, 48% населення якого становлять угорці (12,8 тисяч).

За те, щоби підтримати текст запропонованого міським головою Берегова Іштваном Гайдошом рішення "Про реалізацію окремих норм закону України "Про засади державної мовної політики» на території міста Бергова", проголосували 19 з 34 депутатів міськради (ще 2-оє були відсутні).

Проект даного рішення, зокрема, передбачає забезпечення надписів на бланках, печатках, штампах, табличках Берегівської міськради, поряд з державною мовою, також і регіональною угорською мовою. При виготовленні вказівників, табличок і аудіо- і візуальнї реклами на території міста рекламодавці також мають враховувати відповідне рішення.

Критерій володіння державною мовою та регіональною угорською відтепер буде враховуватися під час підбору кадрів до органів державної влади та місцевого самоврядування. Фінансове управління міськрад зобов'язали передбачити кошти на виконання цього рішення.

Також рішення передбачає звернутися до всіх підприємців та установ міста щодо реалізації регіонального статусу угорської мови. Відповідні зміни має бути внесено до регламенту міскради, виконкому. Інформацію про прийняття зазначеного рішення має бути доведено до відома громадян через ЗМІ.

Як повідомлялося, на Закарпатті до голови Берегівської міськрайонної організації ВО "Свобода" Василя Вовкуновича звернулися педагоги з проханням допомогти захистити українську мову та державні інтереси України. Вчителі Берегівщини розповіли, що 30 серпня 2012 року їх змусили слухати виступи на педагогічній конференції іноземною (угорською) мовою. 

Джерело:  УНН

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати