Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Львівський художник побачив Шевченка на барикадах Майдану

12 березня, 15:00
Робота художника Валерія Шаленка / Фото Романа БАЛУКА

У Львівському палаці мистецтв до 201-річчя до дня народження Кобзаря розгорнуто виставку вітражних справ майстра, художника Валерія Шаленка  «Навколо Шевченка», і це два десятки робіт, створених як ілюстрації до спогадів сучасників поета, із супровідним текстом конкретно зафіксованої історії чи події, а також Шевченко у житті наступних поколінь, зокрема робота "Сергій Нігоян читає "Кавказ" Шевченка". Метою виставки, говорить автор, є спроба наблизити нас до Шевченка, заглибитись у його сутність як людини, зрозуміти мотивацію його вчинків і, найголовніше, пізнати його постать без усіляких домислів, викривлень, різноманітних ідеологічних нашарувань. «Шевченко діє на нас постійно, – переконаний Валерій Шаленко. – 1814 року він народився, 1914-го розпочалася Перша світова, ще через 100 років – Майдан».

Також у Палаці мистецтв у контексті дня народження Кобзаря готують до презентації проект Юрія Гнатковського «Відчути Україну», і це відео-інсталяція, концепція якої – у пропозиції познайомитись із сучасною Україною, причому не тільки візуально, а й буквально – на дотик. За бажанням, можна пройти цей шлях босоніж, і це один із способів навернутися до природи чи відчути себе дитиною, яка робить перші кроки у житті, навпомацки просуваючись далі і далі, отримуючи нові враження.

У кожному закутку «віртуального лабіринту» можна буде побачити відео з різних куточків України: зйомки проводили у Карпатах, Криму, на Заході і Сході. Відеоряд супроводжуватиметься аутентичними народними піснями, і в такий спосіб автори  проекту прагнули відтворити певний етнічний код.  

Основний акцент експозиції – символічність старовинних музичних інструментів та їх роль у самоідентифікації українців у світі, бо українська мова, пісня та традиції – «немов нитки, що зшивають велику вишивану українську культуру та етнос навіть у найскладніші часи винищення та занепаду».

У відеоматеріалах до проекту використані фільми французького незалежного режисера Вінсента Муна, які  він зробив у партнерстві із Юрієм Гнатковським, мандруючи Україною.

«День народження Шевченка відзначаємо в умовах гострої кризи і фактично в стані війни – не лише збройної, а й інформаційно-ідеологічної, – говорять автори проекту. – Мета наших ворогів –  знищення не лише України як держави, а  й української культури. Історичний досвід показує: якщо загублену державність з часом можна відвоювати, то втрата культурних цінностей є незворотною. Важливість правдивого пізнання своєї культурної спадщини є надзавданням для кожного з нас». 

Представлення проекту – у неділю. А потім його повезуть до Німеччини.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів.

Фото Романа БАЛУКА.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати