Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

BBC Україна оголосила цьогорічних переможців "Книги року"

12 грудня, 16:06
Фото BBC Україна

BBC Україна оголосила переможців в номінаціях "Книга року BBC - 2014" та "Дитяча Книга року BBC - 2014", що представлені у партнерстві з Культурною програмою Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (ЄБРР). Ними стали відповідно Софія Андрухович із романом "Фелікс Австрія" та Катерина Штанко із твором "Дракони вперед", повідомляє кореспондент "Дня".

Письменниця Софія Андрухович зазначила: "Відчуваю смуток, що я могла все це втратити, не потрапити сюди, бо не знала чи вас побачу. Я дуже рада, що ми написали ці книжки, дякую BBC".

Катерина Штанко наголосила, що це була її перша спроба написати дитячу книжку.

"Я ілюстратор, тримала в руках книги зі своїми ілюстраціями, а з цією книгою все стало догори дригом. Не вистачило часу зробити багато ілюстрацій, через вичитку тексту. Ні на що не сподівалася, дуже зраділа, коли побачила себе ще у довгому списку. Потрапивши в фінал не маю слів – опинилася на літературному олімпі", - сказала вона.

За найкращу читацьку резензію нагороду отримав Микола Гуцуляк, автор рецензії на роман «Маруся» Василя Шкляра. Йому вручили електронну книгу від BBC.

Крім того, було оголошено переможця в номінації "Найкраща книга десятиліття". Цю особливу премію вручено Сергію Жадану за роман "Ворошиловград".

Наразі письменник перебуває у Берліні і був "присутній" на церемонії нагородження через "Скайп".

"Мені страшенно подобається премія року BBC, єдине, я ніяк не можу потрапити на вручення (минулого року він був у Вашингтоні, - ред.). Обіцяю, наступного разу приїду особисто. Крім подяк, хотів висловити побажання. Бажаю, щоб премія розвивалася. Одним із критеріїв цього буде, якщо у наступному році зможуть брати участь у конкурсі російськомовні письменники. мені здається, це правильно і логічно, адже багато людей, залишаючись в Україні, пишуть російською мовою", - сказав він.

Нагадаємо, до короткого списку у номінації "Книга року BBC – 2014", що відбирався з 22-х видань, увійшли такі твори: Софія Андрухович. Фелікс Австрія. Львів: Видавництво Старого Лева, 2014; Сергій Жадан. Месопотамія. Харків: Книжковий клуб "Клуб сімейного дозвілля", 2014; Андрій Кокотюха. Повний місяць. Київ: Нора-Друк, 2014; Ярослав Мельник. Чому я не втомлююся жити. Харків: Книжковий клуб "Клуб сімейного дозвілля", 2014; Артем Чапай. Червона Зона. Київ: Нора-Друк, 2014.

До короткого списку у номінації "Дитяча Книга року BBC – 2014", що відбирався з-поміж 11 видань, увійшли такі твори: Олександр Зубченко. Перемагаючи долю. Львів: Видавництво Старого Лева, 2014; Дзвінка Матіяш. День Сніговика. Брустурів: Дискурсус, 2014; Мар'яна Прохасько, Тарас Прохасько. Куди зникло море. Львів: Видавництво Старого Лева, 2014; Катя Штанко. Дракони, вперед! Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014; Зірка Мензатюк. Як я руйнувала імперію. Львів: Видавництво Старого Лева, 2014.

Переможці у кожній номінації отримали премію 1000 фунтів стерлінгів у гривневому еквіваленті. Видавництва, де вийшли друком книжки переможців, отримають право використовувати логотип конкурсу "Книга року ВВС" на всіх наступних виданнях цих книжок.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати