Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Харківські вікіпедисти фотографувалися на фоні «заборонених» архітектурних об’єктів

14 лютого, 19:31
Фото надані автором

У ці вихідні волонтери української Вікіпедії в Харкові провели фотографічний флешмоб на підтримку законопроекту № 1677 про свободу панорами, себто зняття обмежень щодо фотографування будівель, скульптур, архітектурних пам’яток та відомих об’єктів в громадському публічному просторі.

«Таких ретроградних обмежуючих законів, як в Україні, немає ніде, хіба що в Білорусі. Навіть в Росії можна фотографувати будівлі хоча б ззовні, - пояснює Сергій Петров, відомий вікі-активіст Харкова, представник ГО «Вікімедія Україна». – Багато з пам’яток архітектури та мистецтва ХХ та ХХІ століть ще не перейшли в суспільне надбання за часом, бо не минуло 70 років від смерті автора, і за їх фото для каталогів, книжок, себто – за комерційне використання, може стягатися значний штраф. Такі випадки вже були!»

13 лютого Сергій із однодумцями фотографувалися біля відомих будівель Харкова – Держпрому, національного університету, будівлі ОДА, міськради, управління поліції, а також біля Дзеркального струменю, пам’ятників Багалію, Бекетову, тримаючи в руках написи, що вимагали «свободу панорами». Всього активісти нарахували в місті більше трьох сотень заборонених для безкоштовного фотографування об’єктів. «Необхідно, аби українське законодавство дозволяло зйомки будівель та скульптур в громадських місцях та публікацію таких зображень без сплачування автору або його нащадкам, - впевнений Антон Сафронов, працівник сфери освіти і волонтер Вікіпедії. - Бо зараз навіть, коли я розміщую безкоштовно власні фото, я підпадаю під дію закону, який забороняє фотографування, а я не хочу бути порушником!» Волонтери впевнені, що дозвіл на вільне фотографування архітектурних об’єктів сприятиме поширенню знань про Україну, приверне до нас, і зокрема до Харкова, увагу туристів, через зображення в путівниках та фільмах. Також прийняття законопроекту, який вже схвалений профільним комітетом Верховної Ради, узгодить вітчизняне законодавство з законодавством ЄС.

Треба додати, що з початку 2016 року харківські вікі-активісти вже провели кілька цікавих акцій – наприклад, в січні долучилися до дводенного вікі-марафону на честь 12-річчя існування української Вікі. В харківській акції взяли учать кілька десятків людей, і орієнтовно тисяча – по всій Україні. Фахові автори та вчені допомагали всім охочим розібратися, як писати та редагувати статті, шукати надійні джерела інформації, критично ставитися до поданих фактів. Вагомим результатом  марафону стало рішення наукової ради Харківського університету радіоелектроніки долучитися до «Освітньої програми Вікіпедії» – відтепер студенти матимуть можливість замінити традиційні реферати на онлайн статті, з подвійною користю для себе та інформаційного простору. «Сподіваюся, що скоро наші студенти на закінчення вишу матимуть готове портфоліо на базі акаунту у Вікіпедії, - каже виконувач обов’язків ректора ХНУРЕ Едуард Рубін. – По їх внеску можна буде судити про їх кваліфікацію та бажання ділитися своїми знаннями з іншими».

Альона СОКОЛИНСЬКА, Харків

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати