Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

До 100-річчя Мирона Левицького у Львові відкрилася виставка його робіт

16 листопада, 13:22

Львівський  Національний музей ім. Андрея Шептицького вперше представив львів’янам та гостям міста роботи відомого українського живописця, графіка, письменника та журналіста Мирона Левицького, котрі кілька років тому подарувала Львову дружина мистця – Галина.  Багаж з Канади, що прибув до міста Лева 2009-го, складався із 77 експонатів, і це, зокрема, живописні полотна та ілюстрації до дитячих книжок Мирона Левицького.

За словами куратора виставки завідувачки відділу українського мистецтва ХІХ – ХХ ст. Національного музею Оксани Жеплинської, художник побував у різних куточках світу, і все побачене і відчуте віддзеркалював у своїх творах. «У кожній роботі старався досягти вершини майстерності – його живопис, ілюстрації та листівки випромінюють дуже сильну енергетику», – зазначила на відкритті експозиції О. Жеплинська і додала, що митець усе життя пропагував у світі Україну і все українське – через монументальні розписи у церквах, оформлення книг, запрошень та листівок.

Нагадаємо, що Мирон Левицький (1913, Львів – 1993, Торонто) народився у Львові. Навчався у Мистецькій школі Олекси Новаківського, студіював графіку в Академії Красних Мистецтв у Кракові. Працював ілюстратором книжок, згодом – художником Археологічного відділу Академії наук та Історичного музею у Львові. Викладав у Мистецько-промисловій школі разом із Володимиром Балясом, Володимиром Блавацьким, Миколою Бутовичем, Яковом Гніздовським, Едвардом Козаком (Еко), Григорієм Смольським на відділі графіки, де студентами були, зокрема, такі видатні особистості, як Карл Звіринський, Лариса Крушельницька та Володимир Ярема (згодом Патріарх Української автокефальної православної церкви Димитрій)…

1949-го емігрував до Канади. Керував студією «Орбіт», метою якої було зафіксувати й зберегти на кіноплівці документальні матеріали про українські поселення у різних куточках світу. Завдяки роботі на кіностудії, багато подорожував, і враження від подорожей згодом фіксував на полотнах. Два роки, що їх Левицький провів у Парижі, стали визначальними для формування його мистецького модерного стилю, в якому домінували кольорові геометричні площини, з яких компонувалися майже готичні зображення на його картинах. Перша персональна виставка художника відбулася 1958 р. у галереї «Рор Вольмар» (Galerie Ror Valmar), і її прихильно оцінили французькі критики. Інші експонувалися в Торонто, Ватерлоо, Нью-Йорку, Детройті, Оттаві, Едмонтоні, Чикаго, Львові та Києві.

Створив велику кількість екслібрисів, оформив та проілюстрував у притаманному лише йому графічному стилі понад 300 книжок і часописів, збагативши новими творчими здобутками український національний стиль книжкової графіки.

Глибоке розуміння релігійної тематики відтворив в іконах та монументальних розписах десяти українських церков Північної Америки та Австралії.

1982 року видав збірку «Ліхтарі», майже всі оповідання якої присвячені довоєнному Львову й просякнуті ностальгією за містом дитинства та юності…

2009-го дружина мистця  – Галина Горюн-Левицька здійснила мрію чоловіка, привізши до Львова «Дар пам’яті Мирона-мистця».  

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати