Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Музейні фонди таки розгромили

21 лютого, 11:12

Після перебування в Українському домі силовиків постраждали  фондосховища Музею історії Києва, учора працівники цілий день рятували вцілілі експонати

Після чергового захоплення силовиками Українського дому фондосховища музею історії Києва, на жаль, постраждали. Нагадаємо, що після штурму Майдану увечері 18 лютого силовики зайняли Український дім. А вранці 19 лютого працівники музею побачили розгромлене фондосховище. Учора, коли силовики відступили з вулиці Грушевського, музейники почали виносити з фондосховища все, що можуть. У телефонній розмові головний хранитель фондів Людмила Сургай розповіла нам схвильованим голосом, що зараз усі працівники музею в Українському домі. Разом з майданівцями рятують ті речі, які вціліли та не пошкодилися. За детальними коментарями попросила звертатися пізніше, оскільки нині найважливіше — зберегти цінні експонати.

Як повідомляла раніше старший науковий співробітник Інституту археології Національної академії наук Евеліна Кравченко, ящики з колекціями було відкрито, деякі картини зникли, немає техніки, особистих речей, а наукові відділи розгромлено. Порцеляновий посуд XVII століття чи розбито, чи украдено, наразі науковці це з’ясовують. «Частину речей було розбито на сходах і поверсі, мабуть, випали з чогось при виносі, — писала у соціальній мережі науковець. — Загубили дорогою щойно відреставровану китайську ширму в упаковці. Зникли ключі від двох фондів».

Натомість Український комітет Міжнародної ради музеїв звернувся з відкритим листом до МВС, Міністерства культури, КМДА і Верховної Ради з проханням створити міжвідомчу комісію щодо розслідування інциденту. «День» слідкуватиме за перебігом порятунку музейних цінностей.

Інна ЛИХОВИД, «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати