Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

759-річчя Львова перебігатиме як День Митрополита Шептицького

21 квітня, 20:04
Фото Романа Балука

На початку травня львів'яни та гості міста традиційно святкуватимуть уродини Львова, котрому цьогоріч виповниться 759. У зв’язку з тим, що з нагоди 150-річчя від дна народження Митрополита 2015-й оголошений на Львівщині Роком Андрея Шептицького, у міській раді прийняли рішення відзначати день народження Львова як  День міста Шептицького. Про це сьогодні повідомила керівник управління культури ЛМР Ірина  Магдиш.

У програмі, як і кожного року, – урочиста сесія Львівської міської ради, як відбудеться 1 травня і під час якої будуть оголошені імена переможців у щорічних номінаціях «Шляхетна львівська родина», «Львів’янин року» та «Почесний громадянин міста». Також, за доброю традицією, жителів та гостей міста запросять на спільний екуменічний молебень, що відбудеться 3 травня на площі Ринок перед входом до ратуші.

«Єдиним чинником, який може збалансувати свято і війну, радість і трагедію, кризу і надію, є ювілей митрополита Андрея Шептицького, і власне тому День міста присвячений митрополиту й носить назву День міста Шептицького. Якраз навколо цього духовного, інтелектуального стержня і закручені усі ці події, які будуть в місті третього травня»,  – говорить Ірина Святославівна. – Напевно, найбільш цікавою подією буде відкриття «номера телефону» митрополита Андрея – з третього травня, поки що лише абоненти «Київстар» зможуть, подзвонивши за безкоштовним номером 2907, який, до речі, є датою народження митрополита, щодня почути нову, цікаву і дуже актуальну думку Андрея Шептицького на дуже різні теми, починаючи від думок про жінок, родину, відвагу, тощо. Буде можливість обрати, яку саме тему ви хочете послухати. Над цими цитатами працювали наші бібліотеки».

Фото з архіву Євгена КРАВСА

Епіцентром святкувань 3 травня стане Парк культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького. У його території розмістять 15 стендів з портретами та інформацією про людей, яких свого часу підтримав Митрополит. «Звичайно, це не є увесь перелік людей, кого Шептицький врятував або підтримав, адже таких було дуже багато, тому ми обрали найзнаковіші фігури», – уточнює І. Магдиш.

Також у парку відбудеться квест «Родина Шептицького», ярмарок, дитяча  театральна вистава від вихованців Міського палацу культури ім. Гната Хоткевича та великий концертний проект «Відчинилося життя» – єдиний в Європі проект живої співпраці незрячих виконавців з оркестром.

Різноманітні акції пройдуть і у районах Львова. Зокрема, у Франківському районі на вул. Симоненка, 10, відкриють «Площу 12 вальсів», де під акомпанемент камерного оркестру Collegium Musicum танцювальна студія Dancing City запрошуватиме до танцю просто неба.

У рамках відзначення Дня міста у Львівському будинку органної та камерної музики відбудеться унікальна музична подія «Чотири клавесини», під час якої Львів на один день стане клавесинною столицею України.

Цими ж днями біля Домініканського собору на площі Музейній  пройде VII День батяра. За словами організаторів, це свято міської культури, під час якого гості та мешканці міста мають рідкісну можливість зануритися в атмосферу, настрій, стилістику і побут такого споконвічно львівського явища, як батярство.

 

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати