Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Паводок на Закарпатті призвів до підтоплення більше 200 об’єктів

21 листопада, 21:53
Фото надав Василь ІЛЬНИЦЬКИЙ

Після засушливого літа та не надто дощових попередніх осінніх місяців учорашні зливи, які тривали чи майже добу, знову нагадали, що паводки для Закарпаття таке ж регулярне природне явище, як торнадо для Оклахоми.

Станом на сьогоднішній вечір уже підтоплено понад 200 приватних осель та дворогосподарств. Стихія найбільше лютує тих гірських районах, де неконтрольоване вирубування лісів упродовж багатьох років є наймасовішим - Рахівському, Тячівському, Воловецькому та Міжгірському.

Найскладніша ситуація нині у місті Рахів, де зранку Тиса піднялася на чотири з половиною метри і вийшла з берегів та затопила розташоване в низині колишнє військове містечко та ще кілька вулиць. До вечора в райцентрі було підтоплено близько 80 дворогосподарств. Кілька годин місто було заблоковане водою з обидвох боків. Нині вїзд з боку Ужгорода розчищено, а зі сторони Івано-Франківська добратися в райцентр на автомобілі поки неможливо.

Складна ситуація залишається в с.Білин на Рахівщині, де протягом дня зійшли три зсуви й перекрили центральну дорогу. Лише кілька годин тому вдалося відновити постачання електроенергії у селище Кобилецька Поляна, яку відключену вранці через підтоплення електропідстанції.

У сусідньому Тячівському районі протягом дня було підтоплено більше сотні дворогосподарств. Постраждали як високогірні села Усть-Чорнянського куща (тут найбільш руйнівної сили завдали невеличкі гірські потоки), так і населені пункти, розташовані вздовж річки Тересва – Калини, Ганичі, Нересниця. На кількох автодорогах місцевого значення потужною хвилею знесені мости через річку. Мешканці підтоплених будинків відселені до родичів чи знайомих, потреби в масовій евакуації, на щастя, немає.

Рівень води у Латориці в межах Мукачева та Ужа в обласному центрі теж помітно зріс, але не є критичним.

Після обіду вода у малих річках пішла на спад, однак на ніч синоптики прогнозують у горах проливні дощі з мокрим снігом. Пік паводкової хвилі очікується в ніч на неділю, тому найбільш критичні години гірські райони області переживуть сьогодні вночі. А через добу паводкова хвиля дістанеться й низинних територій…

Василь ІЛЬНИЦЬКИЙ, Закарпаття

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати