Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові встановлять пам’ятник авторові мелодії державного гімну

22 червня, 17:19

У виставковій залі  Львівської  обласної організації Національної спілки художників України  на вул. Коперника, 17 експонувалась виставка проектів пам’ятника композитору, авторові мелодії державного гімну України, отцеві Михайлові Вербицькому. Всеукраїнський конкурс на найкращу концептуальну ідею пам’ятника був оголошений Львівським регіональним суспільно-культурним товариством «Надсяння». На конкурс надійшов  21 проект. Перемогу здобув проект творчого коллективу скульпторів Андрія та Володимира Сухорських і архітектора Володимира Стасюка.

Скульптори Сухорські вже відомі у Львові як автори пам’ятника Тарасові Шевченку, а також пам’ятника Юрію Змієборцю, що стоїть на площі Григоренка. Члени журі кажуть, що це був один із найощадливіших проектів з тих, які були подані, і припускають, що на пам’ятник потрібно буде орієнтовно 500-800 тис. грн. Також вони розраховують, що Львівська міська рада займеться впорядкуванням скверу, де стоятиме пам’ятник -  на розі вулиць Бандери, Вербицького і Чупринки.

 «У 2015 році Україна і все світове українство будуть відзначати 200-річчя від дня народження свого славного сина, композитора о. Михайла Вербицького. Львівське суспільно-культурне товариство «Надсяння» виступило з ініціативою спорудити до цього ювілею у Львові пам’ятник композитору за громадські пожертви. Наша ідея отримала підтримку як серед представників громадськості, музичного середовища Львова, так і з боку керівництва львівської влади, - розповідаєголова Львівського регіонального суспільно-культурного товариства «Надсяння» Володимир Середа.- Нагадаю, отець Михайло Вербицький народився 4 березня 1815 року в селі Явірник Руський на Перемищині (колишня територія Надсяння). У Перемишлі, тодішньому центрі українського духовного і національного відродження Галичини, розвинувся музичний талант молодого Михайла Вербицького. У 1846 році він повернувся до Перемишля, де почався надзвичайно важливий період його творчого життя. У Перемишлі він зустрів бурхливий 1848-й рік. Михайло Вербицький став одним з найактивніших учасників українського відродження в Галичині як композитор, діяч театрального життя.

З 1856 року і до своєї смерті в 1870-му році він був парохом у селі Млини в Надсянні, яке тепер є на території Польщі поблизу українсько-польського кордону. Похований отець Михайло Вербицький в селі Млини поруч зі старовинною дерев’яною церквою Покрови Пречистої Богородиці, де він 15 років відправляв Богослужіння. Зараз ця церква є парохіяльним храмом римо-католицької громади. У 1934 році на кошти місцевої громади та членів студентського хорового товариства «Бандурист» на могилі о. М.Вербицького встановили скромний пам’ятник. Справді дивно, але надмогильний пам’ятник пережив воєнні і особливо повоєнні лихоліття».

З 1990 року за ініціативи товариства Надсяння на могилі Вербицького відбуваються вшанування його пам’яті за участю широкої громадськості.

 «Україна поки що у боргу перед своїм славним сином, - вважає голова товариства «Надсяння». -  Наші предки будували Народні Доми, читальні «Просвіти», церкви. Ми хочемо продовжити цю славну українську традицію. Зрештою, ця благородна справа стане реальним тестом громадянської зрілості нашого суспільства, кожного українця».

Якщо у Львові постане пам’ятник Вербицькому, то він буде другим пам’ятником композитору в Україні. Перший стоїть у місті Яворові на Львівщині.

Львівське регіональне суспільно-культурне товариство «Надсяння» відкрило окремий гривневий рахунок, на який можуть бути переказані добровільні пожертви на спорудження пам’ятника о. Михайлу Вербицькому у Львові:
р/р 26008301203649 у Філії Львівського ОУ АТ «Ощадбанк»;
код банку 325796; ЄДРПОУ 20 85 63 41.

Йосип МАРУХНЯК, Львів, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати