Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Учасники Євромайдану змінили назву центрального проспекту Харкова з Леніна на Леннона

22 грудня, 20:53

В неділю 22 грудня більше тисячі харків’ян влаштували акцію символічного перейменування о проспекту Леніна на ім’я культового британського музиканта Джона Леннона. Спершу учасники Євромайдану співали пісні «Бітлз» англійською та українською на місці свого щоденного збору біля пам’ятника Шевченка, а о 14:30 вирушили масовою святковою ходою через центр міста від пам’ятника Шевченка до проспекту Леніна. Під час акції люди співали українські пісні, гукали «Україна переможе!», та «Харків вставай!». До акції долучились музиканти, художники та поети, зокрема поет Сергій Жадан та гість Харківського Євроомайдану письменник Юрій Андрухович.

Ідея перейменування проспекту вже багато років жила серед харків’ян, повідомила під час акції одна з організаторів Наталка Зубар. Зокрема вона згадала відомого нині померлого харківського рок-музиканта та шоумена Сергея Щелкановцева на прізвисько «Сер», який мріяв про проспект Леннона ще у 80-і роки. Також вона зауважила, що замість імені радянського вождя деякі харків’яни пропонували дати проспекту ім’я засновника міста, козака Сірка, і закликала громаду подавати свої ідеї щодо назви центрального проспекту Харкова для справжнього перейменування майбутньому.  Письменник Юрій Андрухович зауважив, що Харків є інтелектуальною столицею України. Він порадувався, що Харківяни змогли заангажувати в загальноукраїнський рух ім’я Джона Леннона, призвав учасників Євромайдана до солідарності та витривалості. Також письменник відмітив особливу емоційну атмосферу Харкіського Євромайдану, його «людський вимір», бо одразу після виступу його оточили люди, яки прагнули спілкування, в інших містах такої атмосфери Юрій Андрухович не бачив. Також письменник остеріг політиків від намагання розколоти Україну. «Ці проекти йдуть безпосередньо від влади і це дуже небезпечно. Громада повинна чинити спротив цім ідеям політиків».

Під час масової ходи міліція перекривала дороги транспортним засобам та сприяла організованому перебігу масової акції, супроводжала демонстрантів до самого встановлення символічної пам’ятної дошки Джону Леннону, на що також звернув увагу Юрій Андрухович. Він назвав дії харківської міліції «цивілізованими та цілком європейськими».

Альона Соколинська

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати