Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сьогодні в Івано-Франківську вшанували пам'ять засновника ОУН Євгена Коновальця

23 травня, 20:17

Сьогодні в Івано-Франківську провели віче пам'яті з нагоди 75-річчя з дня загибелі засновника і голови Проводу Організації українських націоналістів, полковника армії Української народної республіки Євгена Коновальця.

Поминальний захід відбувся біля пам'ятника Є.Коновальцю. Місцеві священики відслужили панахиду, а представники Івано-Франківських обласної та міської рад, громадських і політичних організацій - Всеукраїнського Братства воїнів Організації українських націоналістів - Української повстанської армії, Конгресу українських націоналістів, Всеукраїнського об'єднання "Свобода" поклали вінки і квіти до пам'ятника Є.Коновальця.

Потім перед присутніми виступили перший заступник голови Івано-Франківської облради Олександр Левицький, голова Братства воїнів ОУН-УПА Карпатського краю Фотій Володимирський, секретар Івано-Франківської міськради Микола Вітенко, директор Центру відродження імені Степана Бандери, голова фракції "Свободи" в Івано-Франківській облраді Василь Попович.

"Євген Коновалець - це блискуча особистість в українській історії. Це один з небагатьох, хто поєднав у собі талант полководця, організатора збройних сил незалежної держави, про який він мріяв, дипломата, політика і громадського діяча. Те, що радянський режим особливо небезпечним вважав саме його, підтверджується особистим контролем Сталіна за організацією спецоперації по знищенню Героя України Євгена Коновальця ", - сказав А.Левицький.

У заході взяли участь близько 200 осіб.

Є.Коновалець загинув у Роттердамі (Нідерланди) в результаті спецоперації, проведеної органами НКВС СРСР. Вбивство Коновальця виконав співробітник НКВД Павло Судоплатов. Він зумів увійти в довіру до Є.Коновальця, який вірив в існування в СРСР потужного підпілля. Це "нелегальне угруповання" і "представляв" за вигаданою легендою П.Судоплатов під псевдонімом "Павлусь Валюх". Про це інформували особисто Сталіна. П.Судоплатов передав Є.Коновальцю в Роттердамі в кафе готелю "Атланта" вибухівку, замасковану під коробку цукерок з українським орнаментом, як подарунок "від друзів". Після того, як коробка була перевернута у горизонтальне положення, вона вибухнула. Похований Є.Коновалець на кладовищі Кросвейк у Роттердамі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати