Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Forbes: Стрес-тести показали, що Європа може обійтись без російського газу

23 жовтня, 14:18
Фото Reuters

Стрес-тести, які нещодавно проводила Європа, аби зрозуміти свою залежність від Росії, показали, що ЄС зможе перезимувати без російського газу. Про це йдеться у статті Пола Ґреґорі у Forbes.

За його словами, наслідків від припинення поставок російського газу взимку можна уникнути, якщо Євросоюз об'єднає інфраструктури країн і раціонально зберігатиме запаси газу. Якісь надзвичайні заходи знадобляться лише в тому випадку, якщо пропозиція на ринку раптом стане меншою.

"Європа може проігнорувати погрози Путіна відключити цілі країни, такі як Словаччину чи Польщу, які продають газ Україні через реверс. Сили ринку передадуть газ тим, кому він найбільше потрібен і хто найбільше залежить від поставок з Росії", - зазначив Ґреґорі.

Разом із тим Ґреґорі наголошує, що рішення про призупинення поставок газу стане для президента РФ Володимира Путіна катастрофою, "оскільки так Росія втрачає колосальні доходи з європейського ринку".

Зазначимо, зараз ЄС платить "Газпрому" за тисячу кубометрів газу 304 долари. Але якщо він припинить це робити, Росії доведеться скасувати субсидії на газ для внутрішнього ринку, де ціна тримається на рівні 107 доларів за тисячу кубометрів. Таким чином, росіянам доведеться платити за енергію значно вищу ціну, яка ближча до світової вартості газу, а Путін втратить владу над колишніми радянськими республіками.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати