Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Донецький "Євромайдан": "Ми - європейська держава"

24 листопада, 14:31

Сьогодні, 24 листопада, в Донецьку до пам'ятника Шевченку вийшло понад 200 чоловік під гаслами «Я обираю ЄС». Спочатку планувалося два мітинги: один організовувала молодіжна громадська організація при партії «Демократичний альянс», інший - ВО «Свобода», але обидві акції об'єдналися в аполітичний протест.

«Сьогодні ми повинні бути разом, це - не партійні збори, ми - громадськість. Країна вище наших амбіцій!», - заявляли організатори акції.

Мітинг розпочався гімном України - люди самі запропонували організаторам заспівати його, без музики і фонограм. Після прочитали молитву за Україну, яка закінчилася девізом: «Ми - європейська держава!». Представник УПЦ КП отець Сергій каже: «Я тут тому, що ми повинні жити за демократичними законами. Моя церква в рідній землі, в Україні, знаходиться в гонінні. Я хочу, щоб і у російської , і у моєї рідної української церкви були однакові права».

Учасниця акції Тетяна Дурнєва зізнається: «Прийшла, бо не звикла сидіти склавши руки. Чим більше людей зрозуміє, що від активності кожного залежить майбутнє всієї країни, тим швидше ми будемо в Європі, фізично і ментально, ціннісно. Те, що зараз відбувається - типово для Європи, люди приходять на демонстрацію, щоб показати своє ставлення до даного питання, вони не обговорюють це на кухні, вони приходять на вулицю, приносять національну символіку  показують свою небайдужість».

На стенді «Євроремонт України» бажаючі залишають свої побажання, думки про євроінтеграцію. Вся дошка списана, серед призовів громадян: «Путін, якщо любиш - відпусти!»

Активісти приносять прапори України та ЄС, бігає собака у синьо-жовтому нашийнику. На акції багато студентів і пенсіонерів, є вчені, доктора.

Володимир Григорович, доцент донецького ВНЗ пояснює: «Україні треба йти в ЄС. Не тому, що нас там відразу манною кашею нагодують, а тому що ми беремо на себе зобов'язання виконувати закони, жити за правилами».

Вчений з Донецька Віктор був студентом Володимира Григоровича близько 30 років тому. Тепер вчитель і учень зустрілися на акції за євроінтеграцію України . «Потрібно відстоювати свої права, боротися. У Європі правильно влаштували життя, там усі живуть за законом, а в Україні немає чесної Конкуренції, і здатним бізнесменам, хліборобам не дають працювати. Але ми можемо навчитися у Європи жити за законами», - вважає Віктор .

Донецький «Евромайдан» продовжиться - наступні мітинги мають пройти завтра, 25 листопада, опівдні і в шостій годині вечора біля пам'ятника Шевченку .

Марія ПРОКОПЕНКО,

фото Олександра Єрмоченко,

Донецьк

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати