Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Порошенко назвав умови продовження переговорів з Путіним

26 березня, 15:29
Фото Reuters

Умовою продовження переговорів з президентом РФ Володимиром Путіним є неухильне дотримання мінських домовленостей, заявляє президент України Петро Порошенко.

"Коли буде необхідно, для мене будь-яких проблем немає, щоб розмова, яка відбулася в Мінську, була продовжена. Але для цього є певні базові принципи: мінські домовленості, які були складені за участю РФ, мають неухильно дотримуватися", - сказав Порошенко журналістам у Харкові в четвер.

Він підкреслив, що першочерговою умовою є припинення бойових дій.

"Ми повинні забезпечити, нарешті, припинення вогню. В українському небі і на українській землі не повинні звучати постріли", - зазначив він.

Коментуючи заяву першого президента України Леоніда Кравчука про необхідність проведення переговорів з Путіним віч-на-віч, Порошенко зазначив, що не відчуває нестачі в спілкуванні з російським президентом. "У нас немає недоліку в спілкуванні з президентом РФ Володимиром Путіним. Останнє моє особисте спілкування було дуже довгим. Воно тривало 18 годин", - сказав глава Української держави.

Він також заявив про готовність країни відвести танки від лінії зіткнення на Донбасі, щоб уникнути обстрілу з танків. Відповідну пропозицію, за його словами, було озвучено в спільному моніторинговому центрі.

"Сьогодні ситуація кардинально відрізняється від того, що було до 15-го (лютого, коли почався процес виконання мінських угод, - ред.). Тоді обстріли зі стрілецької зброї ми навіть не враховували. Сьогодні враховуємо все. І сьогодні ми можемо говорити, що більше половини цих обстрілів здійснюються зі стрілецької зброї, решта - з мінометів", - підкреслив президент.

Порошенко також наголосив на необхідності звільнення всіх заручників "На сьогодні у нас понад 400 заручників, які утримуються в жахливих умовах як на тимчасово окупованих територіях, так і на території РФ", - сказав він.

Глава держави також нагадав, що мінські домовленості передбачають забезпечення ефективної діяльності спільної моніторингової місії. "Інспектори повинні мати безперешкодний і безпечний доступ на будь-яку територію, яку вони хочуть проконтролювати", - підкреслив президент.

Крім того, Порошенко наголосив на необхідность встановлення спостережних постів за участю представників ОБСЄ в точках, де регулярно порушується режим припинення вогню (в тому числі, в Пісках, Водяному, Широкиному і на Бахмутськой трасі)

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати