Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Полтаві відбулася хода пам’яті жертв голодомору

28 листопада, 21:55
Фото Богдана Проскурова

Сьогодні у Полтаві відбулися жалобні заходи з нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів. Взяти участь у поминальній ході зібралися представники місцевої влади, депутати, студенти навчальних закладів міста  та всі небайдужіполтавці. Із запаленими лампадками та перев’язаними траурними стрічками колосками кількатисячна хода вирушила до Соборного майдану, де вшанувала пам’ять померлих під час голодомору співвітчизників. Одразу після цього у Полтавському Свято-Успенському кафедральному соборі української православної церкви Київського патріархату відбулася заупокійна літургія, яку провів архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір.

Після закінчення літургії владика Федір звернувся до прихожан і наголосив: «Голодомор забрав українців більше, ніж Друга світова війна. Десять мільйонів померлих офіційно, хоча ця цифра є набагато більшою. Якщо вдуматися, якою трагедією для нас є втрата близької людини, дитини, матері, бабусі, дідуся, то як можуть уміститися в розумі всі ці жертви? Десять мільйонів померлих, мільйони тих, хто не народився, не прийшов у цей світ. Ця трагедія є надзвичайно страшною.Не осягається розумом той факт, що не природний катаклізм, не посуха чи неврожай призвели до масової загибелі українців, а це  зробили люди, які служили системі й виконували накази тирана.

Голодомор – це найбільший злочин 20 століття, це цілеспрямоване знищення українського народу. До 1932-го року нас було 85 мільйонів, тому головною причиною геноциду українцівстало знищення непокірного й вільнолюбивого народу, який не можна поставити на коліна. Ми повинні скрізь говорити про цю трагедію,щоб увесь світ збагнув, що голодомор – це геноцид українського народу і що ми не можемо більше допустити, щоб такі трагедії повторювалися з будь-яким іншим народом. Наша пам’ять і наша молитва є проявом любові, а любов є вищою за все, навіть за правду, справедливість і закон».

Богдан Проскуров, Полтава, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати