Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Меркель проти поставок зброї в Україну

31 серпня, 09:18
Фото Миколи ТИМЧЕНКА, "День"

Канцлер Німеччини Ангела Меркель висловилася проти ідеї поставок Заходом озброєнь Україні, тому що ці поставки створять враження про можливість військового вирішення українського конфлікту.

"Я особисто вважаю, що для Німеччини поставки озброєнь в Україну неприйнятні", - сказала вона в ніч на неділю на брифінгу за підсумками саміту ЄС.

"Ми не хочемо робити цього саме з тієї причини, що не віримо у можливість вирішення цього конфлікту військовими засобами. Отже, ми не повинні створювати враження, ніби поставки озброєнь для зміцнення української армії допоможуть вирішенню кризи. Я не можу тут говорити за всіх, у інших країн можуть бути інші відповіді на це питання, але моя позиція залишиться незмінною і до (майбутнього 4-5 вересня) саміту НАТО", - зазначила вона.

Відповідаючи на питання про ефективність прийнятих досі економічних санкцій ЄС проти Росії, вона висловила думку, що вони ефективні.

"Ми не можемо очікувати в Росії такої ж реакції. Росіяни не настільки відкриті. В наших суспільствах люди говорять те, що вони думають і які труднощі відчувають. У кожному разі, я абсолютно переконана, що ми повинні ясно демонструвати, які цінності ми захищаємо" , - сказала вона.

За словами А.Меркель, Європейський рада не прийняла в суботу рішення про нові санкції проти Росії з чисто технічних причин, а не через істотні розбіжності між країнами союзу.

"Ні, сьогодні рішення не прийнято не через істотні розбіжності, а скоріше з технічних причин, - сказала вона, відповідаючи на запитання журналіста. - Ми поки на цьому етапі не маємо готового списку конкретних компаній та конкретних фізичних осіб. Під нові санкції повинні потрапити ті особи в Донецьку і Луганську, які несуть відповідальність і тісно пов'язані з сепаратистами. Поки вони не включені в списки, як ті, що тісно пов'язані з подіями в Криму ", - сказала канцлер.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати