Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Шевченкіана у Національній філармонії: від капели бандуристів до року

03 березня, 16:50

7 березня о 17:00 соліст філармонії, композитор, бас Роман Смоляр, – запрошує на авторську програму «Shevchenko 13», яка відбудеться в одному з найкращих і атмосферних камерних залів столиці Tauvers Gallery international. Тринадцять віршів Шевченка, осмислених й з'єднаних музичною драматургією перетворилися на вокальний цикл «Shevchenko 13», адже першим твором Шевченка, до якого звернувся Роман, розпочинаючи роботу над циклом, був складний з огляду на його драматургію і психологізм, – зворушливий й дуже людяний вірш «Мені тринадцятий минало».

Преамбулою до дня народження Шевченка стане 8 березня (17:00) концерт-дискусія із серії Музичний салон 2.0 – «А я без вірші не улежу …..», яка представить Володимира Войта і харківську бандуру. Цю програму в межах нового формату від музичної керівниці філармонії Наталії Стець «Музичний салон 2.0», – Володимир Войт присвятив пам'яті свого тата, в обробці якого прозвучить пісня на вірш Тараса Шевченка «За байраком, байрак».

Буде ще 4 мелодекламації, серед яких одна інструментальна – Валентина Сильвестрова і перший мінімалістичний твір для бандури Андрія Бобиря – «Реве та стогне...» (позивні Українського радіо). У програмі також звучатимуть твори Коломійця, Шуха, Китастого.

Вже понад 20 років поспіль день народження Тараса Шевченка 9 березня вшановує концертом-присвятою – Національна капела бандуристів України імені Георгія Майбороди.

Музикознавці кажуть, що Тарас Шевченко – наймузикальніший поет у світовій літературі. Хоча конкретні музичні вподобання Тараса Шевченка можуть залишатися загадкою, його життя та творчість свідчать про значущий вплив музики на його духовний світ. Серед обраних композицій програми «Розкуйтеся, братайтеся…» – твори відомих композиторів Лисенка, Вериківського, Грицишина, Тищенка, Кушплера на слова поета. Музична подія відображає різні етапи життя та творчості поета. Поезії читає легендарний Анатолій Паламаренко.

Цього ж дня, 9 березня о 17:00 у затишному Музичному салоні філармонії відбудеться музична лекція (Не) Кобзар українського письменника, журналіста, автора YouTube-каналу Історія для дорослих / History For Adults – Олега Криштопи. Йтиметься, зокрема, про дитинство Тараса, як він формувався і чому став таким, яким врешті став. Що він любив їсти, у що одягатися, які мав вподобання та звички. Яких пісень любив співати, які мав взаємини із жінками і друзями та якими були його театральні захоплення.

10 березня на сцені Колонної зали імені Лисенка відбудеться вже третій концерт з циклу музично-поетичних вечорів «Музика Слова» – ШЕВЧЕНКО ПРО ROCK.

У програмі звучатиме поезія та музика на слова Тараса Шевченка, що будуть виконані у творчій синергії поета та читця Івана Малковича, симфонічного оркестру та хору Liatoshynskyi Capella під орудою Богдана Пліша. Особливого звучання та тембральної глибини цьому вечору додасть виступи Андрія Середи і рок-гурту «Кому вниз» та Юрія Йосифовича. Як стверджує Іван Малкович, «бо справжні Шевченкові смисли в багатьох його творах звучать як важкий, глибокий рок, а не мелясна попса».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати