Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Берегиня етносу

21 грудня, 00:00
ОЛЬГА РУТКОВСЬКА

«Осінь жінки — пора пречудова...» — це рядок із вірша, присвяченого Ользі Василівні Рутковській, який з нагоди її 70-річчя написала донька Вікторія.

Скажете, що тут такого — подарувати вірш матері на день народження? Не так уже й оригінально, але в цiй ситуації — швидше навпаки, адже цій жінці присвячують вірші та пісні чимало захоплених нею людей. Ольга Рутковська — член Всеукраїнської музичної спілки, Національної спілки журналістів України. Вона — справжній авторитет серед фольклористів, професійних хореографів, хормейстерів. Композитор і поет з Волині Ганна Лукашина разом із співачкою Ганною Ярмолюк зробили пані Рутковській шляхетний подарунок — пісню-присвяту «Бабине літо». Співала свої буковинські пісні для Ольги Василівни і відома співачка Марія Миколайчук. Поет Василь Юхимович назвав ювілярку «княгинею Етноландії». І вона дійсно «княжить» у цій зовсім не казковій, а цілком реальній державі ось уже понад 30 років (Рутковська досліджує і популяризує українську народну творчість, організовує вечори, фольклорно-етнографічні свята, тематичні концерти, конкурси). Вона одна з ініціаторів створення телевізійного конкурсу «Сонячні кларнети», радіоконкурсу «Золоті ключі». Сотні народних самодіяльних колективів України пам’ятають Ольгу Рутковську як заступника директора Республіканського будинку народної творчості. Вона ніколи не лінувалась приїхати в найглибше й найдальше село, щоб побачити й почути таланти, допомогти їм зберегти своє мистецтво.

Нещодавно Ольга Василівна видала книжку народознавчих нарисів «Забуте і воскресле», знайомство з якою принесе справжнє задоволення читачеві. Він дізнається з книги про життя видатних людей минувшини, які закладали основи наукового вивчення й збирання фольклорні спадщини (зокрема, Федір Вовк, Михайло Максимович, Вадим Пассек, Володимир Гнатюк) і про дивовижні скарби духовної спадщини українців — народні обряди. Окремий розділ присвячено духовним скарбам Волині.

У день свого 70-річчя Ольга Василівна зібрала навколо себе дивовижних людей. Відомі етнографи Романа Кобальчинська і Микола Ткач, письменниця Надія Данилевська, працівники Державного музею народної архітектури й побуту в Пирогові, Національного музею Тараса Шевченка, Українського центру народної культури «Музей Івана Гончара» привітали О.В. Рутковську з ювілеєм. З хлібом-сіллю і низьким уклоном за допомогу приїхав директор Тальнівського музею хліборобства, письменник і знавець давніх обрядів (ще з часів Трипілля) легендарний Вадим Мицик. Брали іменинницю у коло учасники фольклорного дитячого ансамблю «Берегинька». Жартували й віншували Ольгу Василівну так, як було прийнято у старовину в Україні, артисти академічного театру «Берегиня» (керівник Микола Буравський).

Особливі вітання прозвучали від волинян. Рутковська є членом Волинського земляцтва, хоч сама — автентична киянка. Але за тиждень перед Другою світовою війною бабуся забрала її в Колки — містечко на Волині, там юна Оля пережила найважчі й найстрашніші роки...Чудову атмосферу вечора, на якому зійшлося вишукане гроно української інтелігенції, підтримували виступи артистів. А на завершення всім гуртом заспівали ювілярці «Многая літа»...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати