Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мистецтво, свято, кульки!

16 лютого, 21:02
Фото Олександра Єрмоченка

Бразильський художник Туліо Пінто разом із донеччанами створив Linhas («Лінії») – споруду із п’ятиста кульок, наповнених гелієм. Ця «творча вечірка» відбулась на території фонду «ІЗОЛЯЦІЯ. Платформа культурних ініціатив» 16 лютого.

Скульптуру створили під час воркшопу «Практики пізнання та деякі припущення». Учасники зустрічі працювали як заводський конвеєр: Туліо наповнював гелієм довгі оранжеві кульки, люди зав’язували їх та поєднували між собою. Завдання виявилось непростим: «матеріали» лопались, розв’язувались, улітали під стелю. Найбільш вправним учасником воркшопу виявився 10-річний Федір Дьяченко, який вміло допомагав дорослим прикріплювати до підлоги частини «Ліній». Федір каже: «Мені подобаються кульки – вони яскраві, веселі. Вмію робити з них різні фігури, головне – не боятись, що щось порветься, і міцно все скручувати».

Воркшоп сколихнув безліч спогадів про дитинство. Відвідувачка Руслана усміхається: «Колись намагалась зробити сестрі на день народження собачку з кульок, але нічого не виходило. Зараз все вдається. Просто, але так круто! Жила би серед цих кульок, фотографувала би їх з різних ракурсів». Учасник воркшопу Антон Бухало ностальгує: «Ці довгі гелеві кульки – як у цирку: тобі роблять з них собачку, і ходиш щасливий. Тепер можна створити з цього щось дуже цікаве. Зараз мистецтво не потребує багато навичок, достатньо бажання творити. Митець спрямовує тебе, і ти робиш цікаві речі з потужною ідеєю».

Кульковий велетень живе декілька годин. Туліо Пінто пояснює: «Несталі конструкції створювали ще у 1970-х роках. Якщо ти маєш досвід встановлення та бачення такої скульптури, вона буде з тобою усе життя. Ці «Лінії» залишаться у пам’яті кожного учасника воркшопу – у цьому сенс роботи. Об’єкт важливий, але для мене ідея понад усе». Туліо вже заохочував сторонніх для подібного проекту у Бразилії. За словами художника, самі кульки асоціюються із людним святом, до того ж, оточуючі допомагають швидко зібрати велику конструкцію. Керуючий директор «ІЗОЛЯЦІЇ» Пако де Блас додає: «Цей воркшоп – така собі інтерактивна вечірка, вправа із застосуванням доступних матеріалів, щоб зробити чудову річ. Мистецтво пропонує людям засіб почуватись краще у недільний ранок».

Туліо Пінто працює із залізом, гумою і безліччю інших «буденних» матеріалів. У Донецьку митець вперше побачив сніг, і це надихнуло його на декілька робіт, або «вправ», за його висловом. Біля одного з входів у «ІЗОЛЯЦІЮ» Пінто встановив металічний куб, який спирається на куб із криги. Лід тане, і змінюється положення металевої конструкції. Подібний дослід митець проводить із дванадцятьма стільцями на брилах льоду. Також бразилець зробив «вправу» із шматків криги та пеку – чорної речовини, продукту коксохімічної промисловості. «Сніг швидко тане, пек залишається таким же, але відомо, що і він змінюється, тільки набагато повільніше – тобто, усе залежить від стосунків конкретного матеріалу з часом. Усі мої роботи про можливості, які виникають у діалозі між матеріалами», - стверджує Туліо Пінто.

Марія ПРОКОПЕНКО,

фото Олександра ЄРМОЧЕНКА,

Донецьк

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати