Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Починаємо з чистого аркуша!»

Новим головою Шевченківського комітету Президент України призначив відомого письменника, дипломата і автора «Дня» Юрія Щербака
03 березня, 19:07
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Найвищу творчу відзнаку нашої країни отримали: режисер Олег Сенцов  (заочно, бо нині є політв’язнем, російська пропутінська Феміда засудила кіномайстра і патріота України за надуманими звинуваченнями на 20 років колонії  суворого режиму),  хореограф Раду Поклітару, дисидент і публіцист Левко Лук’яненко, співачка Анжеліна Швачка і художник Михайло Гуйда. Церемонія відбулась у Національному музеї ім. Т. Шевченка. Вона була камерною і недовгою. Президент Петро Порошенко привітав переможців.

«Боротьба за незалежність триває. Десятки, сотні українських патріотів сьогодні перебувають у полоні й неволі тільки за те, що відстоюють територіальну цілісність української держави, що борються за свободу України, за її незалежність, за її державний суверенітет. Серед них і кінорежисер Олег Сенцов. Сьогодні, на жаль, я не можу вручити Олегу заслужений диплом Шевченківського лауреата. Сучасна Росія переплюнула Радянський Союз. Людей насильно позбавили радянського громадянства, тепер навпаки, силою проголошують російськими громадянами українських патріотів. Олег Геннадійович був, є і буде громадянином України, причому великим її громадянином. Зараз його етапують в Якутію. Я переконаний, що такий день настане, ще Олег Сенцов повернеться з російської неволі!» - цитує слова голови держави прес-служба Президента України.

Після вручення нагород лауреатам Петро Порошенко представив нового голову Шевченківського комітету – Юрія Щербака, письменника, публіциста, політика, екс-дипломата і доручив сформувати новий склад комітету.

«День» додзвонився до Юрія Миколайовича, постійного автора нашої газети   і привітав з призначенням, розуміючи, що на свої плечі він звалює величезну відповідальність, бо завжди були і будуть незадоволені номінанти рішеннями членів Комітету,  і запитав  про те, яким він бачить головне завдання Комітету?

— Хочу нагадати передісторію цієї установи, яка була винятково інструментом ідеологічного тиску на творче середовище. 1961 року Постанову про створення Комітету Шевченківської премії підписав В. Щербицький (на той час прем’єр-міністр УРСР), і до складу комітету тодішня влада пакувала представників ЦК КПУ з ідеологічного «фронту» для того, щоб там посилити складову з нагляду, аби члени комітету не дали не тому премію і т.д., - нагадує Ю. ЩЕРБАК. -  Я не хочу сказати, що тоді вручали нагороди недостойним людям. Давали! І були серед лауреатів талановиті особистості. Але все одно премія була інструментом державної політики.

На сьогоднішній день багато того «нашарування» залишалося у діяльності комітету. Як була зашкарубла форма, так вона і тривала! Мені здається, що перш за все ми повинні отямитися і зрозуміти, що живемо в новій країні – європейській, яка веде виснажливу війну на сході. В країні, де  існує «п’ята колона» недругів! І зараз не можна просто продовжувати традиції, які тягнуться з совєтського часу. А тому один із перших постулатів – це декомунізація і десовєтизація. Треба зробити так, щоб комітет працював прозоро, і тут не місце корупції, не потрібно створювати нових ідолів, а повинна бути абсолютно європейська інституція, що обирає талановитих людей, які можуть стати символами сучасного мистецтва України. Саме кращих із кращих члени комітету повинні відзначати!

Вважаю, що для ефективної роботи треба оновити склад Шевченківського комітету. Зараз Президент України П. Порошенко звільнив увесь старий його склад. Ми починаємо з чистого аркуша! Поки є єдине призначення – мене як голови комітету. Я працюватиму над тим, щоб набрати людей, які не порвали зв’язків із сучасним творчим життям. Потрібно  омолодити склад, а також залучити тих, хто має цікаві ідеї і несе свіжі погляди. Вважаю, що потрібно переробити  Положення про Національну Шевченківську премію України.

Нагадаю, що Національну премію ім. Т. Г. Шевченка прирівнюють до державних нагород і отримують Указом Президента України про держнагороди, який нині є неідеальний. Можливо, і там треба зробити зміни, щоб був вільний режим для існування премії. Хочу залучити міжнародний досвід. У світі існує чимало дуже почесних премій, які нічого спільного не мають з державними нагородами. З другого боку, є відома Премія ім. Сервантеса – найпочесніша премія для всього іспаномовного світу. Ми повинні зберегти свої кращі традиції і рішуче модернізувати й оновити усе, що стосується Шевченківської премії.

На жаль, в останні роки відбувалася низка скандалів навколо комітету. Хоча це повинна бути бездоганна і чиста інституція, творча і некорумпована. Наше завдання - припинити конфлікти і скандали, а діяльність комітету зробити прозорою і зрозумілою. Потрібно переглянути й сайт (http://www.knpu.gov.ua/), щоб усе було відкрито, а діяльність Шевченківського комітету європеїзувати.

— Юрію Миколайовичу, ви також є головою Громадської ради з присудження Премії імені Джеймса Мейса, яку заснувала головний редактор «Дня» Лариса Івшина,  чи не завадить ваша нова посада  співпраці з нашою газетою?

— Не завадить! Я вважаю, що Премія ім. Дж. Мейса  дуже почесна нагорода і буду мати за честь продовжувати співпрацювати з «Днем» - газетою, яку вважаю нині найкращою в Україні.


Лауреатами 2016 року стали  п’ять митців за такими номінаціями:

ПУБЛІЦИСТИКА І ЖУРНАЛІСТИКА

Лук’яненко Левко Григорович

Твори у 13 томах «Шлях до відродження» (2014 р., в-во «ТОВ Юрка Любченка», м. Київ).

МУЗИЧНЕ МИСТЕЦТВО

Поклітару Раду Віталійович (балетмейстер)

Балет-триптих «Перехрестя» (2012), балети «Лебедине озеро» (2013), «Жінки в ре мінорі» (2014), «Довгий різдвяний обід» (2014).

КОНЦЕРТНО-ВИКОНАВСЬКЕ МИСТЕЦТВО

Швачка Анжеліна Олексіївна (виконавиця)

Виконання провідних партій в оперних виставах та популяризація української музичної спадщини.

ОБРАЗОТВОРЧЕ МИСТЕЦТВО

Гуйда Михайло Євгенович

Цикл живописних творів «В єдиному просторі».

КІНЕМАТОГРАФІЯ

Сенцов Олег Геннадійович (режисер)

Фільми «Гамер» (2011) та «Носоріг» (незакінчена робота).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати