Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від лірики до героїки

Молоді танцівники представили «Український диптих»
01 квітня, 11:10
ТВОРЦІВ ВИСТАВИ НАДИХАВ ОБРАЗНИЙ СВІТ Т.ШЕВЧЕНКА, НАЯВНИЙ ЗАВДЯКИ МУЗИЦІ ЗНАМЕНИТОГО БАЛЕТУ К.ДАНЬКЕВИЧА «ЛІЛЕЯ» (ПОСТАНОВНИК «ЛІРИЧНОЇ СЮЇТИ» — ДМИТРО КЛЯВІН)

Київська муніципальна українська академія танцю ім. Сержа Лифаря вже багато років створює повноцінні балетні вистави та оригінальні концертні програми, що відображають образний світ українського танцю від давнини до наших днів. Склалась традиція показувати їх насамперед на сцені Національної опери України.

Днями саме там було представлено останню роботу КМУАТ — «Український диптих « на музику К.Данькевича та Є.Досенка. Це спроба відобразити за допомогою хореографічного мистецтва дві сторони буття нашого народу. З одного боку, його ліричність, елегійність, здатність до кохання, миролюбство, з іншого — героїзм, самопожертву, нестримність у захисті найдорожчого. Відповідно, вистава складається з двох частин — «Ліричної сюїти» та «Героїчної козацької сюїти». Постановникам — Дмитру Клявіну («Лірична сюїта») та Вадиму Сабодашу («Героїчна козацька сюїта»), разом з співавтором лібрето Андрієм Лягущенком, вдалося створити органічне поєднання класичної та народної хореографії, стрижнем якого є любов до рідної землі, гордовитість козацького роду.

Творців вистави перш за все надихав образний світ Т.Шевченка, наявний завдяки музиці знаменитого балету К.Данькевича «Лілея», написаній за мотивами однойменної поеми та інших поезій Великого Кобзаря. Також він знайшов своє вираження в музиці Є.Досенка, яка була спеціально створена за темами «Кобзаря» до другої частини вистави.

Глядачі дуже схвально прийняли мистецький проект в цілому та роботи його юних учасників.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати