Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вимушені переселенці отримають 1 млн гривень для стартапів в Харкові

01 липня, 19:42
Фото надані автором

З 1 липня в Харкові запрацювала програма підтримки вимушених переселенців-підприємців «Новий відлік», започаткована фондом «Відродження». Для участі в проекті подали заявки близько ста учасників, які переїхали до міста з Луганської та Донецької областей, весь липень вони будуть відвідувати тренінги та консультації з комерційних, юридичних та організаційних аспектів бізнесу, а в серпні напишуть власні бізнес плани, які візьмуть участь в конкурсі. Лише чверть проектів отримає допомогу від 15 до 90 тисяч гривень, що в сумі складе один мільйон гривень.

Здебільшого проекти учасників – це підприємства малого бізнесу в сфері послуг, розповідають координатори харківського проекту. Пропозиції стартапів різняться від продуктових  кіосків,салонів краси та ремонтних підприємств до освітніх проектів.  «Є багато цікавих ідей, наприклад,  виїзний автосервіс із діагностикою. Є соціальні проекти, рітейлінг та дизайн одягу. На мою думку досить перспективний проект - це тренінг для ІТ-шніков, фактично перекваліфікація фахівців, - розповідає Валерій Кандалов, координатор менторів проекту та директор будівельної компанії. - Дехто з людей відновлюють той бізнес, який в них вже працював в Донецьку чи Луганську».

Організатори рекомендують авторам схожих ідей об’єднуватись, щоб збільшувати шанси на отримання фінансування. Саме «живих грошей» з грантових коштів учасники не отримають, пояснюють керівники проекту. Кошти підуть на оренду та обладнання, частину можна буде витратити на рекламу свого бізнесу.

Основними плюсами проекту для Харківської області Валерій Кандалов вважає те, що грант допоможе стати на ноги хорошим спеціалістам, активним людям із профільним досвідом, а нові пропозиції створять конкуренцію, піднімуть планку послуг та нададуть споживачам більш широкий вибір. «Також важливо, що нові підприємці, які не інтегровані у владні схеми, створюватимуть тиск на корупційну складову в нашому регіоні», - додає бізнесмен.

В подальшому, після успішної роботи нових підприємств, проект  може буде розширений. «Ми хочемо в майбутньому запрошувати харківських бізнесменів, які зможуть дофінансувати ті проекти, що доказали свою життєздатність, на партнерських умовах. Не виключаю, що я сам знайду партнерів в своїй сфері будівництва», - наголошує координатор проекту Валерій Кандалов.

Програма «Новий відлік» розпочалася одразу в чотирьох містах України - крім Харкова стартапи переселенців підтримають в Одесі, Львові та Києві, таким чином фінансову винагороду отримають близько ста переможців в чотирьох проектах. І хоча це «крапля в морі», бо покинути своє звичне життя через війну були вимушені близько мільйона людей, тим не менш успішні проекти створять позитивний приклад реінтеграції переселенців, вважають організатори.

 

Альона Соколинська

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати