Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

24 тисячі мешканців Бобровицької та Новобасанської громад Чернігівщини отримали доступ до якісної діагностики

16 квітня, 12:22
Фото moz.gov.ua

На Чернігівщині, в амбулаторіях Бобровицького ЦПМСД, у Новій Басані, Новому Бикові, Кобижчі та Бобровиці, відновлено доступ до якісної діагностики, повідомляє МОЗ. Тепер 24 тисячі мешканців Бобровицької та Новобасанської громад матимуть можливість отримати безоплатні та необхідні діагностичні послуги.  

Нагадаємо, що Чернігівська область була одним із регіонів, яка з перших днів повномасштабної війни перебувала у зоні ведення активних бойових дій. Крім того, частина області перебувала в окупації. 

Після деокупації регіону, завдяки проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» у рамках відкритої програми «Відновлення доступу до медичної допомоги», у громадах було закуплено та встановлено нове медобладнання для повноцінної роботи лікарів та надання безоплатних діагностичних послуг.

Після оновлення амбулаторії стали комфортнішими для пацієнтів та медиків. Зокрема, у лікарнях відновлено медобладнання: автоматичні гематологічні та імунофлуоресцентні аналізатори крові, автоматичні аналізатори ШОЕ, електрокардіографи,  аналізатори холестерину тощо.

Крім того, в амбулаторію закуплено нові комп’ютери та принтери, завдяки чому медичний персонал зможе оперативно вносити дані пацієнтів в електронні картки, зберігаючи усю медичну історію. 

Відтепер жителі згаданих громад зможуть швидко і безоплатно пройти обстеження та отримати результати загального аналізу крові, глюкози в цільній крові, холестерину крові, аналізу на С-реактивний білок, глікованого гемоглобіну, ШОЕ та інших лабораторних досліджень.

Зазначимо, що такі дослідження є безоплатними для пацієнтів, оскільки вони входять до переліку діагностичних послуг, передбачених договором із НСЗУ за державною програмою медичних гарантій (ПМГ) та надаються за направленням від сімейного лікаря.

Довідка: грантова програма проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» розпочала свою роботу у червні 2023 року. Завдяки їй вже вдалося відновити Чернігівський пологовий будинок, Херсонську обласну дитячу лікарню та Новоодеську багатопрофільну лікарню Миколаївської області. Наразі тривають роботи з відновлення доступу до медичних послуг ще у п’яти медичних закладах. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати